In Malawi is een groot tekort aan vakmensen en vakmensen zijn cruciaal voor het opbouwen van een goede economie. Er is veel vraag naar modeontwerpers die méér kunnen dan kleding verstellen en eenvoudige ontwerpen naaien. Voor een lange tijd dacht men dat je een professioneel kledingmaker kon worden door het vak te leren van een andere kledingmaker. Gaandeweg is gebleken dat een gedegen opleiding wel echt nodig is om succesvol te worden. Het lage aantal vakopleidingen in Malawi biedt veelal cursussen aan op basisniveau, waardoor jongeren moeilijk toegang krijgen tot een relevante vervolgopleiding. Voor een gedegen mode opleiding moeten jongeren naar het buitenland. Dit kunnen de meeste jongeren niet betalen, waardoor er een grote vraag is naar een geschikte opleiding in Malawi. Daarom is Sympany een driejarige mode en design opleiding gestart in Malawi. Hiermee wordt bijgedragen aan een toename in getrainde mode en design professionals, die in de vakgerichte arbeidsmarkt kunnen instromen dan wel een eigen business opzetten.

  • 30 geschikte jongeren hebben de driejarige mode opleiding gevolgd.
  • 30 jongeren hebben een eerlijke kans op een baan in de modebranche.
  • 30 jongeren hebben de kennis om een eigen bedrijf op te zetten.

De 30 jongeren volgen de driejarige Fashion en Design opleiding in Malawi. Hier leren ze niet alleen de basisvaardigheden zoals kleding maken, maar ook, veelsoortige, kleding ontwerpen en marketing. Tijdens hun studie lopen ze een periode stage om praktijkervaring op te doen en om te netwerken. Dit zal de kans op een baan in de modebranche vergroten.

Er wordt ook contact gelegd met Malawische designers die lokaal of internationaal ‘high fashion’ kleding produceren. Daarvan is de bedoeling dat er een partnership tot stand kan komen, zodat de jongeren meer zekerheid op een baan hebben.

Tijdens de opleiding hebben de jongeren vakken gehad over het opzetten en runnen van een eigen bedrijf. Nadat ze afgestudeerd zijn, worden ze nog een tijd door de projectleiding gevolgd . Zo kunnen de jonge professionals nog geassisteerd worden, indien wenselijk,  bij het opzetten van een eigen bedrijf en kan nog technische ondersteuning geboden worden.

Details project

Doel van het project:

Het verbeteren van de economische status van 30 Malawische jongeren door ze een Fashion en Design opleiding te bieden.

Duur van het project:

3 jaar

Startdatum:

1 februari 2019

Voortgang van het project

5%