Textielinzameling in Zeeland.

Sympany heeft in september 2019 de Zeeuwse gemeentes en de ZRD (Zeeuwse reinigingsdienst) laten weten af te zien van verlenging van de contracten met betrekking tot textielinzameling. De meeste contracten liepen eind 2019 af waarmee aan opzegging van ruim 3 maanden vóór het verstrijken van de contracten is voldaan. Sympany heeft de Zeeuwse gemeenten en de ZRD geen nieuwe aanbieding willen doen, omdat de inzameling volgens Sympany niet op een financieel verantwoorde manier mogelijk zou zijn. Met circa 2.300 kledingcontainers en andere inzamelmethodes is Sympany één van de grootste textielinzamelaars in Nederland en wil dat ook blijven.

In het gebied had Sympany te maken met hoge afvalpercentages, dat leidt tot hoge afvalverwerkingskosten en de slechte kwaliteit van het textiel. De slechte kwaliteit wordt veroorzaakt door bedrijfsafval en resttextiel afkomstig van kringloopbedrijven. Reden voor het bedrijf om te besluiten het contract niet te verlengen per 1 januari. Vervolgens is ZRD een offertetraject gestart en is een nieuwe textielinzamelaar gekozen.

In verband met het ophalen van ruim 100 containers heeft Sympany een externe vervoerder gevraagd – na de contractperiode – de textielcontainers op te halen. Dit is gecommuniceerd met ZRD. Toen de laatste week van december het verzoek kwam om de containers langer te laten staan, kon de planning met de externe vervoerder niet meer veranderd worden.

Sympany is een betrouwbare partij die contracten uit dient. We willen dit uiteraard op een financieel verantwoorde manier doen en daarom zijn we altijd in dialoog met de gemeentes. Sympany heeft als doel om textiel te blijven inzamelen nu en in de toekomst. Dit geldt voor alle gemeentes waar Sympany inzamelt. Het geld dat Sympany verdient, is nodig om de inzameling te bekostigen. Het surplus wordt geïnvesteerd in innovaties om de textielketen circulair te maken.

Het afgelopen jaar heeft Sympany voor een nieuwe koers gekozen, die bijdraagt aan een duurzame wereld met behoud van grondstoffen. Van het huidige lineaire model van het verbruiken en uitputten van grondstoffen willen wij naar een circulaire textielketen. Doel is al het textiel een nieuwe bestemming te geven door de levenscyclus te verlengen of te verwerken tot een nieuwe grondstof. Samen met overheden, bedrijven, gemeenten en inwoners zetten we in op een duurzame en circulaire textielketen.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather