Textielinzameling in Zeeland niet langer door Sympany

Sympany heeft begin januari haar textielcontainers verwijderd uit een groot deel van de Zeeuwse gemeentes. In het gebied had Sympany te maken met hoge afvalpercentages door de dump van kringloop- en bedrijfstextiel met als resultaat hoge verwerkings- en afvalkosten en een slechte kwaliteit van het textiel. Sympany heeft aan de Zeeuwse gemeenten en de ZRD tijdig, volgens de voorwaarden, aangegeven geen nieuwe aanbieding te doen per januari 2020 en de contracten van rechtswege af te laten lopen per 31 december 2019. Hierop is het ZRD een offertetraject gestart met als resultaat een nieuwe inzamelaar per januari 2020.

Het ophalen van ruim 100 textielcontainers vergt een tijdige logistieke planning. Deze planning is begin december gecommuniceerd met het ZRD. Eind december is gebleken dat de nieuwe inzamelaar de nieuwe containers niet tijdig kon plaatsen vanaf begin januari, waarop Sympany van het ZRD het verzoek kreeg nog te wachten met het verwijderen van de containers. Op dat moment was het voor Sympany logistiek niet meer mogelijk haar planning hierop aan te passen bij de externe vervoerder. De meer dan 100 textielcontainers zijn vervolgens begin januari door de externe vervoerder van Sympany verwijderd.

Helaas kan – door lokale berichtgeving – het beeld zijn ontstaan dat Sympany onjuist heeft gehandeld. Wij hechten er daarom aan te benadrukken dat we afspraken zijn nakomen en het gesprek met gemeentes zoeken over goede textielinzameling en -verwerking.

Sympany heeft als doel om textiel te blijven inzamelen, nu en in de toekomst. Dit geldt voor alle gemeentes waar Sympany inzamelt. Het geld dat Sympany verdient, is nodig om de inzameling te bekostigen. Het surplus wordt geïnvesteerd in innovaties om de textielketen circulair te maken.

Het afgelopen jaar heeft Sympany voor een nieuwe koers gekozen, die bijdraagt aan een duurzame wereld met behoud van grondstoffen. Van het huidige lineaire model van het verbruiken en uitputten van grondstoffen willen wij naar een circulaire textielketen. Het doel is al het textiel een nieuwe bestemming te geven door de levenscyclus te verlengen of het te verwerken tot een nieuwe grondstof. Samen met overheden, bedrijven, gemeenten en inwoners zetten we in op een duurzame en circulaire textielketen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather