In Angola is vanwege de burgeroorlog (1975 – 2002) een hele generatie zonder onderwijs opgegroeid. Mede hierdoor is een groot tekort aan vakmensen ontstaan. Het land is in hoge mate afhankelijk van olie-opbrengsten. Nu in die sector een crisis is ontstaan, is het land genoodzaakt te investeren in andere sectoren. Zo wordt de textielindustrie onder andere nieuw leven in geblazen.

Sympany heeft, in samenwerking met de lokale partner ADPP, 3 jaar geleden een project opgezet om jonge vrouwen door opleiding een kans op een inkomen in de textielsector te bieden. In de provincie Bengo hebben in totaal 156 vrouwen de training gevolgd. Tijdens de opleiding hebben de vrouwen leren naaien en is hen vaardigheden geleerd om hun zelfgemaakte kleding te verkopen en een eigen zaak te runnen. De inkomsten die hiermee worden verdiend zijn voor levensonderhoud voor henzelf en hun familie. De opleiding bestaat naast naailessen op naaimachines, uit training in ondernemerschap, maar ook welzijnslessen over gezondheid en hygiëne en alfabetisering.

Van de 156 deelnemende vrouwen is 94% van de studenten geslaagd voor de opleiding en maar liefst 80% runt inmiddels een eigen onderneming. Gemiddeld gezien is het inkomen gestegen van 13 dollar naar 64 dollar per maand. Een deel van deze inkomsten wordt ook besteed als investering voor hun onderneming zoals materiaal (stoffen en naaimachines), maar ook aan opleiding voor hun kinderen en huishoudelijke benodigdheden.

Pauline (29 jaar) is één van de deelnemers van het project in Angola. Pauline woont samen met haar man en 5 kinderen in Caxito. Al tijdens de opleiding heeft ze er hard voor gewerkt om een eigen naaimachine aan te schaffen. Dankzij de lessen in ondernemerschap heeft ze haar nieuwe vaardigheden in haar buurt gepromoot en was de investering voor de naaimachine al snel terug verdiend. Op dit moment verdient ze gemiddeld 45 dollar per maand.

Zoals eerder in deze nieuwsbrief aangegeven lopen de verschillende projecten in Afrika en India ten einde. De projecten die nog lopen zijn zichtbaar op onze website.