Samen met HPP India steunt Sympany een naaiopleiding voor vrouwen en mannen uit de slums vlakbij New Delhi. Mensen uit de slum hebben doorgaans geen toegang tot opleiding en werk. Zo worden de meesten ook niet toegelaten tot de cursussen die de overheid aanbiedt om textielarbeiders allemaal op hetzelfde niveau te brengen. Een goed initiatief, maar bij gebrek aan scholing kun je niet deelnemen. Met dit project proberen we juist die mensen een opleiding aan te bieden. Het vereiste voor deze naaiopleiding is dat je het niveau van groep 5 moet hebben, maar wanneer dit niet het geval is, wordt er een vooropleiding van 3 maanden geboden. Daarna kan je alsnog beginnen aan de opleiding. Na 3 jaar hebben 1.800 vrouwen en mannen de opleiding afgerond. En eenmaal afgestudeerd kunnen ze aan de slag bij een textielfabriek, een eigen bedrijfje oprichten of meedoen aan de gevorderde trainingen die de overheid aanbiedt. Ontmoet twee deelneemsters van de opleiding:


Asha Devi, 35 jaar, is getrouwd en heeft vier kinderen (15, 12, 11 en 9 jaar). Ze ziet haar kinderen maar 1 keer per jaar. De kinderen wonen namelijk in  Bihar bij hun grootouders. Om in Bihar te komen moet Asha ongeveer 20 uur reizen. Sinds twee jaar is ze in Panipat. Haar echtgenoot doet strijkwerk bij een textiel exporteur en heeft daar permanent werk. Asha heeft ervaring met borduurwerkzaamheden, maar momenteel zit ze zonder baan omdat vorige werkgever geen nieuwe opdrachten had. Ze wil graag deelnemen aan de vakopleiding en dan met name naaien. Na de opleiding hoopt ze werk te vinden en zo tussen de 10.000 en 15.000 rs te verdienen. Haar inkomen kan ze gebruiken voor betere levensomstandigheden en opleidingen voor haar kinderen.


Nitie Devi, 27 jaar, is getrouwd en heeft drie kinderen (7, 5 en 3 jaar). Haar man en zij verhuisden 7 jaar geleden met hun baby van Bihar naar Delhi waar ze een winkel in Delhi hadden, maar dat was niet rendabel. Nu zijn ze in Panipat komen wonen. Haar man verdient de kost als avond waker. Nitie is momenteel huisvrouw, maar wil graag na de vakopleiding werk vinden om het gezinsinkomen te verhogen. Ook zij wil de naai opleiding volgen. Na het afronden van de cursus ziet ze 3 opties:

 

  1. Een bedrijf vinden waar ze kan werken.
  2. Terug verhuizen naar Bihar om daar een vermaakbedrijf te beginnen (dit wil ze het liefst).
  3. Terug verhuizen naar Bihar om daar een bedrijf te vinden waar ze kan werken.

Ze weet dat in haar geboorteregio slechts 3 vrouwen ditzelfde werk doen en op markten hun werk tentoonstellen. Er is ruimte voor haar om datzelfde te gaan doen. Haar man gaat dan weer proberen via een winkel geld te verdienen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather