We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

De aanhouder wint bij een circulaire transitie

Door Wouter Reedijk · 19 jun 2020

Het isolatiemateriaal van VRK is sinds vorig jaar bij gamma te verkrijgen

De recycle kwaliteit in de containers van Sympany neemt toe. Echter is er een beperkte markt voor textiel wat mensen niet meer willen dragen. Het vraagt om creativiteit, energie en geld om tot nieuwe innovaties te komen. Isolatiemateriaal is daar een mooi voorbeeld van.

Na een decenia zwarte cijfers

Na 10 jaar investeren heeft VRK isolatie en akoestiek zwarte cijfers geschreven. Als 1 van de 3 aandeelhouders heeft Sympany 10 jaar geïnvesteerd in VRK. VRK verkoopt isolatiemateriaal en akoestische panelen gemaakt van recycle-kwaliteit spijkerbroeken. De productie vindt plaats nabij Lille door Le Relais. Al die jaren moest er vooral veel geld bij om de markt voor dit type isolatiemateriaal te bewerken. Het isolatiemateriaal is sinds vorig jaar bij de Gamma te krijgen. Een kwestie van een lange adem hebben.

Ideeën genoeg, het zit hem in de opschaalbaarheid en potentiële afzet

Verantwoordelijkheid pakken

Herdraagbaar textiel blijft herdraagbaar en is nog steeds de meest duurzame bestemming. Het deel niet-herdraagbare textiel, de recycling kwaliteit, neemt toe in de textielcontainers. Aan ideeën en innovaties genoeg om dit probleem op te lossen. Echter het probleem zit hem in de opschaalbaarheid en potentiële afzet. Bovendien zijn ‘virgin’ materialen vaak goedkoper en wordt er onterecht getwijfeld aan de kwaliteit van gerecycled materiaal. Als we een circulaire keten willen realiseren moet iedereen in de keten zijn of haar verantwoordelijk pakken.

Wouter Reedijk

Data en communicatie medewerker