We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

LCA-berekening deel 2

Door FFact - Bericht 2 van 4 - · 17 okt 2022

In de LCA-berekening van Sympany door onderzoeksbureau FFact zijn alle onderdelen van de inzameling, sortering & afvalverwerking meegenomen. Dit kost 194 gram CO2 uitstoot. Deze kosten worden in het onderzoek afgezet tegen de uitstoot besparing. Zo blijkt;

 

 

1 kilogram ingezameld door Sympany kost 194 gram CO2 uitstoot en hiermee bewerkstelligen we 9,72 kilo emissie besparing.

De CO2 uitstoot van de inzameling, sortering en verwerking zie je terug in de groene cirkel.

 

Elektra-, gas- en watergebruik
Bovenstaande cijfers zijn voor alle Sympany sorteerlocaties bekend en meegenomen in de berekening.

 

Transport
Het transport is berekend op de verschillende onderdelen van het proces. Bij de inzameling is het transport van de containers naar de diverse Sympany sorteerbedrijven berekend. In de sortering is het transport naar de afnemers meegenomen. Een deel van het textiel wordt daar verder fijn gesorteerd. Het transport vanuit Nederland naar de (deels buitenlandse) afnemers is berekend vanuit de Rotterdamse haven (vrachtwagen, zeevaart en trein).

 

Afvalverwerking
Het percentage door Sympany uitgesorteerde afval wordt als restafval verwerkt in een Nederlandse afvalenergiecentrale. Uit het onderzoek blijkt dat afvalverwerking een grotere uitstoot heeft dan het transport voor de inzameling.

 

Uit het onderzoek blijkt dat het transport per kilo ingezameld textiel 50 gram CO2 uitstoot kost ten opzichte van ruim 500 gram CO2 uitstoot als 1 kg ingezameld en gesorteerd afval verbrand wordt in een Nederlandse afvalcentrale.

Bekijk de reis van jouw T-shirt