We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Opening SaXcell proeffabriek

04 dec 2020

de SaXcell vezel is van betere kwaliteit dan de katoenvezel

Op dinsdag 24 november 2020 is de proeffabriek van SaXcell in Goor geopend. Bijna 8 maanden nadat Sympany mede-eigenaar is geworden van SaXcell is de nieuwe productiefaciliteit in gebruik genomen.

 

In het innovatieve proces van SaXcell wordt de oorspronkelijke katoencellulose omgezet in een grondstof (pulp) voor een nieuwe cellulosevezel. De eerste stap is het inzamelen van gebruikt textiel. Voor het maken van 100 kilo pulp is eenzelfde gewicht aan oud textiel nodig. Dat wordt geleverd door Sympany en textielproducent WeVoTex. Dit textiel wordt in de productiefaciliteit allereerst tot kleine deeltjes ontrafeld, ook wel vervezeling genoemd. Daarna vindt via het recycleproces van SaXcell de pulpproductie plaats. De pulp gaat vervolgens naar Turkije, waar de partnerbedrijven er met een natspinproces garen en doek van maken. Het doel van de proef fabriek is om 100 kilo vezelpulp per dag te produceren.

 

Het unieke van de SaXcell vezel is dat de kwaliteit beter is dan van het uitgangsmateriaal, de katoenvezel. Binnen de samenwerkende aandeelhouders wordt de gehele keten – van de toevoer van de grondstof en de productie van de vezel tot het maken van textiel en de verkoop – in zijn geheel door de betrokken partijen georganiseerd. Samen creëren zij een circulair proces van post-consumer textiel tot gerecycled textiel.

 

 

Bekijk de reis van jouw T-shirt