We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Samenwerken, hoe doe je dat?

02 mrt 2021

Samen maken we een circulaire textielketen de norm!

Een circulaire textielketen vergt samenwerking tussen verschillende ketenpartners. Iedereen in de keten dient zijn rol te pakken en draagt bij aan de totstandkoming van een gesloten kringloop. Waar samenwerkingen vroeger uit maximaal een aantal partners bestonden, zijn samenwerkingen om een hele keten te sluiten vaak complex en met veel verschillende ketenpartners. Veel partners betekent veel verschillende belangen. In sommige branches staan concurrentie, wantrouwen en andere zaken echte samenwerking in de weg. Voor een circulaire textielketen is het belangrijk om juist ieders belangen in kaart te brengen en elkaar daarin tegemoet te komen. Om zo, samen iets te bereiken.

 

Clothes the Circle, waar Sympany deel van uitmaakt, is een netwerk van zelfstandige ondernemers die samenwerken om een ambitie te realiseren. Doel is om in 2023 een sluitende businesscase om (textiel) producten voor 100% van post-consumer & post-productie textiel op een circulaire manier te maken.’

 

Om deze ambitie te realiseren is er een andere manier van samenwerken nodig. En voor dit soort projecten lijken aanvullende afspraken nodig. In samenwerking met MVO Nederland is er gewerkt aan het ontwikkelen van een flow waardoor er met diverse partners van een idee naar een spin-off gewerkt kan worden, met daarbij ook het maken van de juiste afspraken. Dit heeft geleid tot de methode van conscious collaboration, ook wel positief contracteren genoemd.

 

Hieronder vind je een korte samenvatting van die methode.

 

Samenvatting conscious collaboration

Bekijk de reis van jouw T-shirt