We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Van trash naar trashure: Couture van ingezameld textiel

06 jul 2021

Wist jij dat van afgedankt textiel de mooiste kleding gemaakt wordt?

Top mode ontwerper Ronald van der Kemp bewijst het met zijn Trashure ensemble dat op 6 juli geshowd is tijdens Parijs Fashion Week. De outfit bestaat uit een jurk en accessoires gemaakt van vilt, een materiaal gecreëerd uit niet-herdraagbaar textiel. Het vilt komt uit de fabriek van i-did, een sociale onderneming die van gerecycled textiel producten maakt.

 

Ronald van der Kemp en i-did hebben voor Trashure de handen ineen geslagen met Sympany en de Haagse Hogeschool. Sympany zamelt in heel Nederland textiel in en sorteert het op kwaliteit. Het blijft een uitdaging om duurzame bestemmingen voor het afgedankte textiel te vinden wat niet meer opnieuw kan worden gedragen. Een van de problemen is de kleine vraag naar gerecycled textiel dat met een imagoprobleem kampt: het is niet ‘mooi’ genoeg voor hoogwaardige toepassingen. Studenten van de Haagse hogeschool zijn het daar niet mee eens en willen gerecycled textiel sexy maken. Zij ontwikkelden een tiktok campagne om zoveel mogelijk jongeren het potentieel van afgedankt textiel te laten zien. En wie kan daar beter de hoofdrol in spelen dan Ronald van der Kemp wiens creaties worden gedragen door beroemdheden als Michelle Obama, Lady Gaga en Emma Watson?

Slechts 1% van onze kleding bestaat uit gerecycled textiel

De ambitie van de Nederlandse overheid is dat in 2030 50% van geproduceerde (textiel)producten uit gerecycled materiaal bestaat. Hiervoor is een verdienmodel nodig waarin vraag en aanbod beter op elkaar zijn afgestemd. Voor meer informatie over Trashure: www.projecttrashure.com