We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Young Innovators van start met casus Sympany

18 okt 2021

Op 15 oktober 2021 heeft in Rotterdam de eerste Young Climathon plaats gevonden van dit seizoen. Van 10 tot 15 oktober hield het Rotterdamse Thorbecke College een duurzaamheidsweek. Tijdens deze week en ter voorbereiding op de Young Climathon volgden 42 leerlingen uit vwo 5 onder andere School Innovators Workshops. Zij gingen in gesprek met Arno Bonte, Wethouder Duurzaamheid van Rotterdam, en ze kregen een gastcollege van professor duurzaamheid Jan Rotmans over systeemdenken.

Young Climathon

De projectweek duurzaamheid wordt afgesloten met de Young Climathon. De leerlingen gaan een dag lang aan de slag gaan met een duurzaamheidsvraagstuk uit hun omgeving. Op deze Young Climathon zijn er twee casussen, één van Natuurstad Rotterdam van de kinderboerderij Blijde Wei en één van textielverzamelaarsbedrijf Sympany.

Casus Sympany

Elke jaar belandt er zo’n 165 miljoen kilo textiel bij het gewone restafval in Nederland. Dit textiel is vaak nog goed herbruikbaar en daarmee dus zonde dat het niet een nieuwe bestemming krijgt. Daarom is de vraag bij de leerlingen van Thorbecke om mee te denken hoe zij de bewoners van Rotterdam kunnen stimuleren om hun textiel beter te scheiden, zodat het niet zomaar bij het gewone restafval belandt.

Link naar casus filmpje

Van statiegeld tot rond rijdende bussen

De leerlingen zijn middels de canvassen druk met elkaar en Wouter Reedijk van Sympany in gesprek gegaan over het probleem. Waarom moet het textiel worden gescheiden? Hoe gaan ze zelf met kleding om? Wat zou hun motiveren om kleding in te leveren.

De uitkomsten werden aan het eind van de dag gepresenteerd. Dit leverde interessante ingevingen op van meer containers, tot statiegeld in de winkel en van rondrijdende (elektrische) bussen tot meer reclame doen. Kortom, voer om over na te denken op weg naar een circulaire toekomst.

Bekijk de reis van jouw T-shirt