Sympany heeft samen met de Hogeschool van Amsterdam, Saxion, MVO Nederland, Circle Economy en Modint onderzoek gedaan naar de gemiddelde Nederlandse kledingkast. Uit dit onderzoek blijkt dat een Nederlandse garderobe gemiddeld uit 173 kledingstukken bestaat, waarvan liefst 50 items in het afgelopen jaar niet zijn gedragen. Verder koopt de gemiddelde Nederlander per jaar 46 nieuwe items en gooit jaarlijks ook weer 40 items weg.

Over de kledingberg in Nederland bleek nog maar weinig informatie beschikbaar. Huidige informatie is vaak gebaseerd op buitenlandse publicaties. Vandaar dat de 6 partijen overgingen tot dit onderzoek. De onderzoekers interviewden textielafval-sorteerders en verzamelaars en ze analyseerden 200 kilo kledingafval. Daarbij werd onder meer gesorteerd op soort kleding (man/vrouw/kind/uniseks), op kleur, op soort materiaal en op staat van de kleding (herdraagbaar/niet meer draagbaar). Daarnaast onderworpen de onderzoekers de kledingkasten van vijftig individuen aan een nadere inspectie. Hoewel de groep niet representatief is voor de hele Nederlandse bevolking, geven de resultaten een interessant beeld van een ‘gemiddelde’ kledingkast.

Van de 173 items in een gemiddelde kledingkast hangen er liefst vijftig voor de sier. Vrouwen, jongvolwassenen en mensen uit grote steden hebben meer kleding dan mannen, ouderen en mensen uit dorpen, concluderen de onderzoekers. Van de veertig kledingstukken die jaarlijks per persoon worden weggegooid, zijn slechts negen geschikt voor hergebruik. De rest voldoet niet meer aan de kwaliteitseisen of belandt bij het huishoudelijk afval.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather