Ik ben net terug uit India waar ik de door Sympany gesteunde projecten heb bekeken. Elk jaar weer is het fijn om mee te maken dat het heel erg zinvol is dat wat mijn collega’s bij Sympany mogelijk maken voor de goede doelen!

Ik begon in Bangalore, waar we actief zijn via de Landelijke India Werkgroep. Ik sprak met de lokale vakbonden die werken aan betere omstandigheden van jonge meiden van het platteland. Dat gaat er soms stevig aan toe, zo worden vakbondsmedewerkers bedreigd door ondernemers uit de kledingindustrie, die niet willen dat de vakbond zich bemoeit met de aanpak van moderne slavernij.

In Delhi heb ik de projecten van partner HPP India bezocht: kleine scholen waar de kinderen van kledingarbeiders uit de fabrieken worden gehaald en onderwijs krijgen zodat ze na 1 jaar door kunnen stromen naar het “normale” onderwijs. Ook worden leergierige moeders in hun pauze de beginselen van taal en rekenen bijgebracht om hen mondiger te maken. Deze projecten zijn net gestart.

Tot slot bezocht ik net buiten Delhi de proeffabriek waar onze pilot draait om te bekijken of we van gerecyclede textiel weer goed garen kunnen maken om via lokale weversgroepen zogenaamde Khadi te kunnen maken (handgesponnen en geweven stoffen/kleding). Die stoffen worden vervolgens door een grote Indiase maker van Indiase mode gebruikt in haar productie. Dit is nog toekomstmuziek maar diverse gesprekken hebben aangetoond dat we op de goede weg zijn. Uiteindelijk moet dit resulteren in een door Sympany gesteunde fabriek aldaar.

Marc Vooges, directeur-bestuurder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather