We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

SaXcell zet katoen om in cellulosevezels

06 mei 2020

Afgedankt katoen krijgt weer waarde.

Ingezameld textiel verwerken naar hoogwaardig nieuw textiel. Dat is waar SaXcell voor staat. In een proeffabriek in Goor wordt oud katoen door een duurzaam recycleproces omgezet in nieuwe cellulosevezels, genaamd SaXcell. Met een productie van 100 kilo vezelpulp per dag gebeurt dit voor het eerst op grotere schaal. Dit is mogelijk dankzij een consortium van investeerders die op 9 april 2020 een aandeelhoudersovereenkomst zijn aangegaan, waarmee de productie van SaXcell van start kan gaan.

Ketenpartners

SaXcell is een samenwerking tussen hogeschool Saxion, de vijf uitvinders, Sympany, WeVoTex en drie Turkse textielbedrijven: Ugurlular, Modeko en Selin Tekstil. Met het ondertekenen zijn alle partijen mede-eigenaar van SaXcell B.V. Elke aandeelhouder neemt een deel van de textielproductieketen voor zijn rekening. Samen creëren zij een circulair proces van post-consumer textiel tot gerecycled textiel.

Van gebruikt textiel naar hoogwaardig nieuw textiel

De eerste stap in het proces is het inzamelen van gebruikt textiel. Voor het maken van 100 kilo pulp is eenzelfde gewicht aan oud katoen nodig. Dat wordt geleverd door Sympany en textielproducent WeVoTex. Dit textiel wordt eerst tot kleine deeltjes ontrafeld, ook wel vervezeling genoemd. Daarna vindt via het recycleproces van SaXcell de pulpproductie plaats. De pulp gaat vervolgens naar Turkije, waar de partnerbedrijven er met een natspinproces garen en doek van maken.

Duurzaam resultaat

Alleen al in Nederland wordt jaarlijks 145 miljoen kilo textiel weggegooid. Hiervan is ongeveer 65% geschikt om te recyclen. Het recycleproces is milieuvriendelijker dan de productie van katoen: het kost géén landbouwgrond, pesticiden, insecticiden én verbruikt minder water. Daarnaast kan het oplosmiddel om te recyclen voor meer dan 99% worden hergebruikt. De SaXcell vezel zelf kan ook vele malen gerecycled worden. Het resultaat is een milieuvriendelijk, 100% gerecycled en eindeloos recyclebaar product.

 

 

 

‘meer en betere recycling van textiel dichter bij huis draagt bij aan de oplossing om processen in tijden als deze draaiende te houden’.

Oplossingen zoals SaXcell zijn hard nodig om het maatschappelijke probleem van de vervuilende textielindustrie aan te pakken. Bovendien bevestigt de coronacrisis het belang en de urgentie om te blijven werken aan de ontwikkeling van een circulaire textielketen.

Bekijk de reis van jouw T-shirt