Hoe kan ik helpen?

Door al je gebruikte kleding te verzamelen en deze naar een Sympany kledingcontainer te brengen. Dit kan je natuurlijk ook samen doen met anderen, door bijvoorbeeld een (kleding)actie te organiseren met je bedrijf, vereniging, sportclub, of school.

Naast de donatie van kleding in de Sympany textielcontainer kunt u Sympany⁺ ook steunen met een financiële bijdrage. Dit kan online of via het volgende rekeningnummer:
IBAN: NL37 TRIO 0198.0104.19
BIC: TRIO NL2U

Komt al het geld op de juiste bestemming?

Sympany⁺ (via haar voorgangers) heeft sinds 2002 het CBF-keurmerk, het keurmerk voor verantwoorde fondsenwerving en -besteding. Het onafhankelijke Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft Sympany⁺ beoordeeld op beleid, bestuur, verslaggeving, fondsenwerving en besteding. Een belangrijk criterium is dat Sympany⁺ op een verantwoorde manier fondsen werft en deze verstandig besteedt. Sympany⁺ legt op transparante wijze verantwoording af over de opbrengsten uit de textielinzameling en de bijdrage aan ontwikkelingsprojecten.
Sympany⁺ maakt het geld niet over naar regeringen, maar rechtstreeks naar de lokale partnerorganisaties. Zij kennen de situatie het beste. Regelmatig krijgen de projecten controlebezoeken van medewerkers van de landelijke organisaties.
Daarnaast bezoeken ook bestuurders en medewerkers van Sympany⁺ de projecten voor evaluatie en overleg. De boekhouding van Sympany⁺ en van haar partnerorganisaties wordt zowel intern als extern gecontroleerd door gerenommeerde accountants.

Krijgen jullie alleen geld uit kleding?

Nee. Sympany⁺ krijgt ook financiële donaties van bedrijven en heeft een afdeling fondsenwerving, die zich bezighoudt met het aanvragen van subsidies bij bijvoorbeeld de overheid en de EU en bedrijven. Voor bedrijven hebben wij een aparte pagina, waar alle informatie staat om te weten hoe u de projecten van Sympany⁺ kan steunen.

Waarom wordt de kleding en het textiel verkocht?

Uit het verleden is geleerd dat op structurele wijze zaken geven de bevolking niet helpt om uit hun situatie van armoede te komen. Sympany⁺ wil mensen juist stimuleren om zichzelf verder te ontwikkelen en een eigen inkomen te verdienen. In Zambia, Angola, DR Congo en Malawi wordt door lokale partnerorganisaties ter plekke de ingezamelde kleding verkocht. Dit zorgt voor plaatselijke werkgelegenheid. Het geld dat verdiend wordt met kledingverkoop maakt het mogelijk om ontwikkelingsprojecten te steunen. Hierin worden niet alleen inkomen genererende activiteiten opgezet, maar wordt ook gewerkt aan een duurzame verbeteringen op het gebied van onderwijs en gezondheid.
Door de ingezamelde kleding op deze manier te gebruiken, bereiken we veel meer mensen en kunnen zij zelf werken aan duurzame ontwikkeling met als resultaat zelfredzaam zijn. Daar heeft men uiteindelijk meer aan dan een gratis broek of trui.

Wat gebeurt er met mijn kleding?

De ingezamelde kleding wordt afgeleverd in diverse sorteercentra. In Assen en in Eindhoven wordt de kleding van afval ontdaan en gesorteerd in verschillende categorieën: zomerkleding, winterkleding, katoen, wol etc. In Utrecht wordt de kleding niet gesorteerd maar alleen ontdaan van afval. Het sorteren van de door Sympany ingezamelde kleding gebeurt ook bij andere sorteercentra in Nederland.
De kleding die geschikt is voor Afrika wordt verscheept naar onder andere DR Congo, Malawi, Angola en Zambia. Voor andere kledingsoorten hebben we afnemers in Oost-Europa. De rest van de gesorteerde kleding wordt verkocht aan tweedehands kledingwinkels en textiel-, en recyclingbedrijven. De ongesorteerde kleding (alleen van afval ontdaan) wordt verder verkocht aan textiel- en sorteerbedrijven. Uiteindelijk komt de opbrengst van de kledingverkoop ten goede aan de ontwikkelingsprojecten.

Iets verkeerds gegooid in de kledingcontainer?

Bel zo snel mogelijk met de afdeling logistiek via 030 6568748. Zij geven aan wanneer en hoe laat de container geleegd zal worden, zodat je daarbij kan zijn en zelf je spullen kan uitzoeken. Is de container al geleegd, dan is het helaas niet meer mogelijk om je spullen terug te krijgen. Het ingezamelde textiel wordt namelijk in de kledingcentrales afgeleverd waar duizenden kilo’s kleding per dag verwerkt worden. Dit maakt het onmogelijk om verloren voorwerpen nog terug te vinden.

Een overvolle kledingcontainer van Sympany?

De Sympany-kledingcontainers worden minstens één keer per week geleegd. Toch komt het voor dat de container overvol raakt. Bel met de afdeling logistiek via 030 6568748 om de locatie door te geven, dan komen we de container zo spoedig mogelijk legen.