Sympany stuurt dagelijks de chauffeurs de weg op om textiel (kleding, schoenen en accessoires) in te zamelen. Per jaar halen wij ongeveer 23 miljoen kilo textiel op bij o.a. textielcontainers, via huis-aan-huis inzamelingen en bedrijfsdonaties. Dit textiel gaat naar één van de onze sorteercentra in Nederland, waar het van restafval wordt ontdaan. Vervolgens wordt het op kwaliteit en soort uitgezocht.  In onze sorteercentra in Assen, Eindhoven, Harderwijk en Utrecht werken deels mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Kledingverkoop

Het grootste deel van het ingezamelde textiel gaat naar onze (inter)nationale partners. Met de netto opbrengst uit de verkoop zetten wij projecten op die zorgen voor een rechtvaardigere duurzamere wereld. Sympany⁺ is verantwoordelijk voor het managen van de projecten in India, DR Congo, Malawi, Ethiopië en Angola.

De afzet van onze kleding gebeurt in Europa en Afrika. Wij verkopen onze kleding in Afrika alleen aan Zambia, Malawi, DR Congo en Angola aan onze lokale ontwikkelingsorganisatie partners. In deze arme regio’s van Afrika zorgen we via een twee wekelijkse kortingssysteem ervoor dat goede en betaalbare kwaliteit tweedehands kleding toegankelijk wordt voor iedereen. De winst die onze Afrikaanse partners maken met de overige kledingverkoop komt ten goede aan lokale ontwikkelingsprojecten. Zo zorgen de lokale ontwikkelingsorganisaties voor een eigen bron van inkomsten en krijgen honderden mensen de mogelijkheid op een goede baan. Lees meer over onze internationale projecten

Kledingrecycling

Textiel en kleding recyclen worden binnen Sympany steeds belangrijker. Textiel dat niet geschikt is om herdragen te worden, wordt als grondstof ingezet voor een tal van nieuwe producten. Poetslappen en isolatiemateriaal zijn hiervan bekende voorbeelden. Sympany streeft er echter naar om recyclebaar textiel hoogwaardiger in te zetten tot nieuwe grondstoffen of producten. Dit doen wij onder ander door er akoestische panelen van te maken en door middel van vervezelen nieuwe garen te spinnen waar nieuwe stof van gemaakt wordt om er nieuwe kleding van te maken.

Sympany ondersteunt diverse initiatieven om gerecycled textiel op te nemen in de productieketen. Dit doen wij door kennis te delen, mee te ontwikkelen aan prototypen en koplopers te steunen. Lees meer over onze initiatieven.

 

Kleding voor vluchtelingen

Sympany werkt ook samen met andere goede doelen via de huis-aan huis inzamelingen en met het Rode Kruis. Sympany heeft vanaf het begin het Rode Kruis geholpen bij en snel en efficiënt verwerken van alle goede kleding en schoenen die zijn gedoneerd. Zo konden wij bijdragen aan het zo snel mogelijk leveren van noodzakelijke kleding en schoenen aan de vluchtelingen. De actie heeft totaal 10.000 vluchtelingen kunnen voorzien van kleding, schoenen en andere spullen. Dit dankzij de inzet van alle geweldige vrijwilligers die samen 6.700 vrijwilligersdiensten hebben gedraaid en dankzij alle mensen die hun goede kleding hebben gedoneerd voor de vluchtelingen. Lees meer over onze actie met het Rode Kruis.