We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Van gebruikt textiel naar hoogwaardig nieuw textiel

We verkopen wat herdraagbaar is. En recyclen wat overblijft. Door beide steeds beter te doen, maken we de textielketen circulair. Het geld dat we verdienen, investeren we in innovatie. Zodat we van elk stukje stof straks weer iets waardevols kunnen maken.

Van gebruikt naar nieuw textiel

Stijgende textielstroom

Circa 20% van het ingezamelde textiel beschouwen wij als niet-herdraagbaar. We zien deze stroom textiel de laatste jaren stijgen. Om die reden zoeken wij duurzame innovatieve oplossingen zoeken voor dit textiel. Wij werken samen met verschillende partners om de oude niet meer draagbare kleding een nieuwe bestemming te geven door middel van recycling.

Hoogwaardig en duurzaam verwerken

“Wij streven ernaar om deze ‘recycle kwaliteiten’ zo optimaal mogelijk te benutten en de keten te stimuleren om gerecycled textiel op te nemen in de productie van nieuwe kleding. Samen met partners ontwikkelen we hoogwaardige grondstoffen en producten en zetten deze in de markt.

 

Ons grote doel is een wereld waarin alle stof grondstof blijft

Samenwerkend

“Tien jaar geleden zochten we de samenwerking al op door oude spijkerbroeken te verwerken tot isolatiemateriaal. Met VRK isolatie en akoestiek hebben we dit gerecyclede materiaal inmiddels in het schap bij Gamma liggen. In 2020 zijn daar nieuwe, bijzondere samenwerkingen bij gekomen. Zo gaat Sympany met Sympact de uitdaging aan om niet-herdraagbaar textiel te verwerken tot circulaire producten. En met SaXcell is een ketensamenwerking ontstaan waarmee ingezameld textiel wordt verwerkt tot hoogwaardig nieuwe garen en textiel.

Er lopen diverse trajecten op circulaire grondstoffen of producten te maken van het ingezamelde textiel. Dit kan bijvoorbeeld door, door middel van vervezelen nieuwe garen te spinnen en een stof te laten weven die weer gebruikt kan worden voor de productie zoals we hebben gedaan met Kuyichi en CrossHatch.”

Vernieuwend

Ons grote doel is een wereld waarin alle stof grondstof blijft. En dus vragen we bedrijven, inwoners en overheden: doe met ons mee! Want samen kunnen we steeds meer stoffen recyclen.

Bekijk de reis van jouw T-shirt