We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Khaloom

Samen met Enviu zijn we mede-eigenaar van deze Indiase sociale onderneming

Khaloom; de sociale onderneming is opgezet om een duurzame en positieve impact te realiseren binnen de textielindustrie in India.

Khaloom is de duurzame sociale onderneming in Bangalore (India), die in 2015 is opgericht door Enviu en Sympany. Deze circulaire textielonderneming is opgezet om een positieve impact te realiseren binnen de textielindustrie in India. Eerlijke lonen, geslachtsgelijkheid, goede werkomstandigheden, behoud van ambacht en de productie van gerecyclede hoogwaardige stoffen. De handgeweven stoffen worden geproduceerd van gerecyclede en organische garen. Khaloom bewijst dat het maken van stoffen niet ten koste hoeft te gaan van mens en natuur, en dat een circulaire textielketen mogelijk is.

 

De textielindustrie en hoe Khaloom het anders doet
De textielindustrie is na olie en gas de meest vervuilende industrie. Wereldwijd wordt er 40% van alle geproduceerde kleding weggegooid en maar een schokkende 1% van het textiel gerecycled. Bij Khaloom is post productie afval juist de bron van de geproduceerde stoffen. Handweven, is een proces dat geworteld zit in de Indiase cultuur en wordt bij Khaloom gebruikt om gerecyclede garen te transformeren in hoge kwaliteit stoffen. Waar een weefmachine tot 126kwh kan kosten wat kan leiden tot wel 93kg CO2 uitstoot, kost dit proces nul energie en CO2, alleen mankracht.

 

 

Daarnaast is India ’s werelds twee na grootste kledingfabrikant. De industrie zet wereldwijd meer dan 60 miljoen mensen aan het werk. Meer dan 50% krijgt zwaar onder het minimum loon betaald. Khaloom biedt haar wevers vaste contracten en 2-3 keer het minimum loon. Op dit moment zijn er 18 mannen en vrouwen in dienst bij Khaloom. Door handweven in te zetten helpt Khaloom een ambacht te behouden die doorgegeven wordt van generatie tot generatie.

In 2019 droeg Sigrid Kaag minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tijdens de handelsmissie naar India een circulaire jurk die gemaakt is van een door Khaloom handgeweven stof. De rode ‘circulaire’ jurk is gemaakt van gerecyclede garen van UPSET en ontworpen door Ronald van der Kemp, die eerder kleding ontwierp voor internationale sterren als Beyoncé en Katy Perry.

Bekijk de reis van jouw T-shirt