We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

10 must see documentaires en series

02 jan 2023

over de kleding industrie, fast fashion en duurzame kleding.

Met dit koude weer, zitten we graag s ‘avonds op de bank een film, serie of docu te kijken! Wij delen graag met jou 10 kijktips met korte documentaires en series die de moeite waard zijn om meer te leren over de kleding industrie, fast fashion en duurzame kleding.

 

Aanschaffen, aandoen en weer wegdoen is nog steeds de norm. Alleen samen komen we af van het afdankdenken. Ondanks dat Sympany afhankelijk is van weggegooide kleding zijn we ons zeker bewust van de problemen in de textielketen en de overconsumptie. We delen deze kijktips omdat we het belangrijk vinden om bewuster, duurzamer maar vooral ook minder kleding te kopen. Onze missie is een duurzame wereld met behoud van grondstoffen en REDUCE is daarbij de eerste stap!

 

 • NPO – Prijsknaller (32min):
  In Prijsknaller onderzoeken Eva Cleven en Ersin Kiris naar de consequenties van fast fashion en zien met eigen ogen hoe kleding een wegwerpproduct is geworden.
 • Netflix/Youtube – True Cost (120 min):
  Deze documentaire zet heel goed uiteen wat er allemaal mis is met de kledingindustrie en waarom het zó belangrijk is dat we verduurzamen.
 • Channel 54 – Inside the SHEIN machine: UNTOLD (47min):
  Het succesverhaal van de Chinese fast fashion gigant Shein is ongeëvenaard, maar tegen welke prijs? Iman Amrani onderzoekt het beroemde geheimzinnige bedrijf, terwijl verborgen camera’s voor het eerst fabrieken binnengaan.
 • VPRO Tegenlicht – Op volle retourneren (45min):
  Online winkelen is nog nooit zo makkelijk. Maar zijn we niet doorgeslagen in het klakkeloos bestellen en retourneren? Wat gebeurd er eigenlijk met al die geretourneerde pakketten?
 • Youtube: Full Circle (40min):
  Documentairemaker Chanel Trapman maakt inzichtelijk hoe we de vicieuze cirkel van overproductie en overconsumptie kunnen doorbreken. Full Circle onderzoekt de donkere wereld van textielafval én de oplossingen die ertegen bestaan.
 • BNNVara Fast Fashion Fuik 2021 (40min):
  In Fast Fashion Fuik wordt heel duidelijk uitgelegd hoe fast fashionmerken inspelen op ons koopgedrag.
 • NPO, Genaaid (7 afleveringen):
  In Genaaid krijgen vijf beginnende modeontwerpers de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. De ontwerpers moeten namelijk eerst zelf ervaren hoe het nu in de kledingindustrie eraan toe gaat.
 • BNNVara, Goodwill Dumping (26min):
  Wat gebeurt er eigenlijk met alle kleding die wij met goede intenties in de kledingbak stoppen? Deze documentaire is dan ook geen kritiek op textielinzamelaars zoals Sympany. Het gaat erom dat wij minder kleding moeten kopen.
 • VPRO Tegenlicht Future Fashion: (45min):
  Vijf ‘future fashion’-pioniers willen hun industrie toekomstbestendig maken. Ze experimenteren met hergebruiken van kledingoverschotten, met kleding printen op 3D-printers, met haute couture maken van stoffen op basis van planten en plastic flessen.
 • Netflix, Minimalism (53min):
  Het consumeersysteem is ingericht op een onstilbare honger naar meer. Kopen kopen kopen. Deze documentaire die laat zien hoe ons leven beter kan zijn met minder.

 

Veel kijk plezier!

 

 

Bekijk de reis van jouw T-shirt