We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

De sportmat van jouw oude klimschoenen is een feit: de eerste vloer ligt bij Monk Rotterdam

02 mei 2022

Op 29 april 2022 was de onthulling van deze eerste sportvloer van je oude klimgympen bij Monk Rotterdam.

Clean Climber is in 2021 gestart om samen met boulderketen Monk, textielinzamelaar Sympany, schoenmakerij Stultiens en sportmattenproducent Stockz klimschoenen circulairder te maken. In februari 2022 zijn ze losgebarsten met de grootste inzamelactie van versleten klimschoenen ooit in Nederland. En zover zij weten ook de grootste in de wereld. De klimsport heeft een duidelijk antwoord gegeven: ‘wij willen circulaire klimschoenen’.

 

De klimsport heeft haar wortels in de natuur, maar specifiek de klimschoenen worden nog niet duurzaam verwerkt. Zo ook de 80.000 kg schoenen die in Nederland op jaarbasis verbrand worden. Met dit project hebben wij gekeken hoe klimschoenen zo duurzaam mogelijk kunnen worden verwerkt. Om dit doel te bereiken is een complete keten van organisaties opgezet die de keten op veel fronten sluiten.

 

De keten start bij boulderhalketen Monk, waar de eindgebruiker de sport beoefendt. Vandaar worden de versleten schoenen door Stichting Clean Climber opgehaald en gesorteerd voor reparatie of recycling. Schoenmakerij Stultiens neemt de reparatie op, de andere schoenen gaan naar Fast Feet Grinded voor recycling. Stockz maakt van het rubber uit dit proces sportmatten, welke verkocht worden aan boulderhallen. Op deze manier is de keten rond voor reparatie en recycling.

 

 

Het is gelukt

De eerste sportmat, gemaakt van gerecycled klimschoenrubber en gerecycled autobandrubber, is een feit. De eerste halters hebben er bij Monk Rotterdam al een zachte landing gekregen. Naast recycling van versleten klimschoenen is de reparatie van klimschoenen ook gegroeid, niet alleen voor klimmers maar ook de eerste huurschoenen hebben een reparatie ondergaan om zodoende hun levensduur te verlengen.

 

Succesvolle keten

Deze keten van bedrijven zullen de klimschoenen blijven repareren en recyclen, met geplande uitbreiding binnen en buiten Nederland. Deze groep gedreven ondernemers in ons kleine landje heeft dit maar mooi voor elkaar gekregen met ondersteuning via de Circulaire Ketenprojectensubsidie. Op 29 april 2022 was de onthulling van deze eerste sportvloer van je oude klimgympen bij Monk Rotterdam.

 

Bekijk de reis van jouw T-shirt