We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Duurzaam inzamelen anno 2023

21 feb 2023

Waarom Sympany kiest voor kraanlos van de containers

Ruim 30 jaar zamelt Sympany gebruikt textiel in Nederland in via containers in de gemeente. Dit doen we efficiënt en duurzaam,. De inzamelmethode die we hiervoor gebruiken is containers te legen met behulp van een kraan waarbij het textiel in een vrachtwagen wordt gelost.

 

Efficiëntie
Kraanlos is de meest efficiënte methode. Per route (transportbeweging) kan er relatief veel textiel worden ingezameld. Het daarmee voor het kilometer- en benzineverbruik van het transport de meest gunstige optie. Het bespaart tijd en het zorgt voor snelle doorstroom van het verkeer in de stad. Tijdens een gemiddelde kraanlosroute halen we 7500 kilo gebruikt textiel op uit ongeveer 28 containers in vier uur tijd. Per containerlocatie duurt het legen van de container maximaal 2 minuten. De stops zijn kort en nettogewicht wordt per containerlading geregistreerd.

Ergonomisch
Een andere belangrijke reden waarom Sympany voor kraanlos vrachtwagens kiest is voor het welzijn van onze medewerkers. Zoals de arbodienst aangeeft zijn de risico’s van lossen en laden in weer en wind voor medewerkers groot. Het handmatig lossen van een textielcontainer is een fysieke belasting. Vooral het tillen, trekken, dragen en verplaatsen van textiel is fysiek zwaar werk. Het gewicht van een textielzak is uiteraard een belangrijke factor, maar de afstand tot het lichaam, de tilhoogte, een eventuele rotatie en de frequentie van het tillen spelen ook een belangrijke rol. Regelmatig zwaar tillen en dragen leidt tot overbelasting van rugspieren en tussenwervelgewrichten. Het verminderen van fysieke belasting als gevolg van tillen of dragen vraagt om een actieve aanpak. In het verre verleden heeft Sympany enkele medewerkers gehad die om deze reden ( rugklachten) moesten stoppen met hun werk . Sympany kiest -als sociale ondernemer- daarom voor kraanlos in plaats van handlos overal waar de kraanlosvrachtwagen ter plekke kan komen.

 

Afvalcijfers
Uit de grondige data analyses van Sympany blijkt dat er geen verband is aan te tonen tussen afvalcijfers en de wijze van de textielcontainers lossen. Het gemiddelde afvalpercentage van de -op dit moment 72- gemeenten van Sympany lag in 2022 op 7,86%! Dit is in de branche een relatief laag cijfer. Samen met gemeenten werken we aan een zo laag mogelijk afvalpercentage. In de praktijk blijkt dat de belangrijkste pijler voor de hoeveelheid afval niet de manier van lossen is maar welk type container gebruikt wordt. Door bewust voor de beste en droogblijvende bovengrondse- of ondergrondse container te kiezen kan het afvalpercentage verder teruggebracht worden. Andere factoren die-weliswaar minder- effect hebben is zorgvuldige keuze voor de locaties van de containers en bewustwording van inwoners hoe het textiel aan te leveren – namelijk in een dichtgeknoopte plastic zak.

 

Gemeente Dronten is hiervan een mooi voorbeeld. Daar lag het afvalpercentage afgelopen jaar 2022 op 4,7% een vermindering van 1,7% afval kilogram ten opzichte van 2021. Een saillant detail is dat het hier om voornamelijk ondergrondse textielcontainers gaat. De investering in uitstekende textielcontainers, die het textiel ook bij nat weer droog houden, heeft hier aan bijgedragen.

 

#goedwerkgeverschap #textiel #grondstof #efficiënt #kraanlossen #ergonomisch #ergonomie

 

Bekijk de reis van jouw T-shirt