We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Verantwoordelijkheid in de keten

30 mrt 2021

Sympany pakt verantwoordelijkheid in de textielketen

Sympany werkt samen met haar ketenpartners aan een systematisch verandering in de gebruikte textielketen. Wanneer een besteding ons gegund is door een gemeente dan verkopen we het textiel na het verwijderen van afval voor hergebruik. Het faciliteren van het verlengen van de levensduur van een kledingstuk is het meest milieuvriendelijk wat er is. Wanneer de kwaliteit niet goed genoeg is om het langer te dragen wordt het in samenwerking met partners gerecycled.

 

Sympany is in 2020 een project gestart in samenwerking met haar ketenpartners. In het project volgen we de stroom niet-draagbare truien en sweaters continue in onze keten totdat het weer een garen is waar een nieuw stuk kleding van kan worden gemaakt.

 

We willen kinderarbeid voorkomen in de waardeketen van Sympany voor textielrecycling na de consument door middel van supply chain mapping en inspecties tot aan bevoorradings- en handelsbedrijven, en kinderarbeid preventieprogramma’s die toegang tot onderwijs faciliteren voor de niet-schoolgaande kinderen van de arbeiders in deze recycling waardeketen.

 

Dit impliceert een nauwe samenwerking van partners en bedrijven in de textielwaardeketen om een transparante waardeketen voor textielrecycling na consumptie te creëren, volgens de OESO-richtsnoeren en rekening houdend met SDG’s. Dit houdt in dat in het partnerschapsproject de volgende maatregelen moeten worden genomen:

  • Het duurzaam implementeren van een plan om kinderarbeid in sympany’s post-consumer textielwaardeketen te verminderen en te voorkomen
  • Schakelklas onderwijs in overeenstemming met de basisgegevens over kinderen van textielarbeiders in Panipat die niet naar school gaan en hierna kunnen instromen in het reguliere Indiase onderwijs.
  • Uitvoering van een bedrijfsplan en machineplan voor de productie van postconsumententextiel van lage kwaliteit tot garen en producten van hoge kwaliteit
  • Ontwikkelen van een keten verantwoordelijkheids- en monitoringkader voor het volgen en traceren van de postconsumententextielketen
  • Het uitvoeren van (actie)onderzoek voor het opzetten van ‘True Cost Model’ dat het tekort in de textielrecyclingsector duidelijk zichtbaar maakt voor producenten en consumenten

 

Op deze manier wordt een systeemwijziging gecreëerd naar een kinderarbeidsvrije textielketen, toegankelijk onderwijs voor (migranten)kinderen in Panipat, verwerking van vezels tot hoogwaardig garen, continue monitoring van de supply keten en een winstgevend businessmodel voor alle bedrijven die betrokken zijn bij de textielrecycling en kleding en hergebruikte goederen van gerecycled textiel.

 

Zo nemen we verantwoordelijkheid voor de toenemende volumes postconsumententextiel van niet herdraagbare kwaliteit. Dit terwijl de inzamelkosten stijgen en de marktprijzen dalen omdat de markt voor gebruikte textiel producten van lage kwaliteit verzadigt.

 

Lees hier meer over het onderzoek naar onze eigen keten.

Bekijk de reis van jouw T-shirt