We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Laten we samen de grondstoffen behouden

17 feb 2022

Een langere levensduur voor goede kleding. Zo hoeft er geen nieuwe kleding gemaakt te worden.

Wat gebeurt er met de kleding in de textielbakken van Sympany? Je stopt je gebruikte kleding in een gesloten plastic zak en je brengt het naar één van onze containers. Deze gaat naar ons sorteerbedrijf. We halen het afval eruit, sorteren het en bereiden de kleding voor op een nieuwe bestemming.

 

Wat opnieuw te dragen is, verkopen we. Zo verlengen we de levensduur en houdt jouw kleding  waarde. Sympany verkoopt aan landen in Europa en Afrika. In Afrika verkoopt Sympany kleding aan vaste handelspartners in vier landen: Malawi, DR Congo, Angola en Zambia. Het textiel is gesorteerd op de specifieke wensen die zij hebben. Zo voorkomen we het vervoeren van onverkoopbaar textiel, en de blinde verkoop van grote balen ongesorteerd textiel.

Recycling

We recyclen wat overblijft. Dit doen we samen met partners in de keten. We kunnen steeds meer maken van oud textiel van poetslap en isolatiemateriaal tot nieuwe garens. Maar we zijn er nog niet. Daarom investeren we het geld dat overblijft in recycling en innovatie. Zodat we van elk stukje stof straks weer iets waardevols kunnen maken.

 

Met de 169 miljoen kilo textiel per jaar die nog steeds in het huishoudelijk restafval terecht komt zeggen wij vooral: lever je kleding in en doe het vooral niet bij het restafval! Daar aan voorafgaand: koop goede kwaliteit kleding, koop minder, draag lang, repareer, ruil, en lever je textiel in zeker aan het einde. Wij hebben de volumes aan kleding nodig om textielrecycling van de grond te krijgen. Laten we samen de grondstoffen behouden zodat we geen nieuwe grondstoffen nodig hebben.

Bekijk de reis van jouw T-shirt