We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Nieuwsuur item: 'Dwing kledingproducenten om gerecycled materiaal te gebruiken'

09 okt 2020

Op dit moment wordt er slechts 1% van het ingezameld textiel gerecycled in nieuwe kleding. Veel te weinig om de klimaatdoelen te halen. Nieuwsuur maakte hier een item over.

Jaarlijks gooien Nederlanders ruim 135 miljoen kilo textiel in de kledingbakken. Van die enorme hoeveelheid wordt slechts 1 procent gerecycled. Om de klimaatdoelen nog te kunnen halen is er nú actie nodig.

Nieuwsuur sprak o.a. met Sympany bestuurder Erica van Doorn en fijnsorteerder Liesbeth Werner. Bovendien werd er een bezoek gebracht bij Saxcell in het oosten van Nederland.

Waarom is dit voor Sympany belangrijk?

De laatste jaren zien we een toename van de recyclekwaliteit textiel in onze container. Dit is kleding waar geen vraag meer voor is om opnieuw te dragen. Deze stroom kleding wordt nu gebruikt om poetslappen te maken, isolatie of bijvoorbeeld hoedeplanken in een auto. In principe positief, maar hoe mooi zou het zijn als we van een gedragen t-shirt weer garens kunnen maken voor een nieuw t-shirt. Met Sympany maken we ons hier hard voor en investeren we in het circulair maken van de keten.

 

Het probleem voor Sympany als inzamelaar zijn de oplopende kosten. Op dit moment ontvangen we 4 cent per kilo recyclekwaliteit textiel. Terwijl de kosten voor ons al snel oplopen tot 34 cent per kilo. Het kan niet uit. Het is hoog tijd voor actie om in de hele keten een verandering op gang te brengen om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te halen.

 

 

Video is gemaakt door Nieuwsuur. Het bijbehorende artikel vindt u hier: ‘Dwing kledingproducenten om gerecycled materiaal te gebruiken’

Bekijk de reis van jouw T-shirt