We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Project criteria Sympany

14 jul 2021

Sympany is één van de grootste textielinzamelaars van Nederland. Wij werken aan een circulaire textiel keten omdat we willen bijdragen aan een duurzame wereld met behoud van grondstoffen. Sympany verkoopt kleding die herdraagbaar is en het niet herdraagbaar textiel dat gerecycled wordt. Het geld dat overblijft na verwerking van ingezamelde textiel doneert Sympany aan Sympany+ voor projecten die bijdragen aan onze missie: bijdragen aan een duurzame circulaire textiel waardeketen.

 

In de projecten van Sympany+ moeten duurzaamheid en ‘closed loop’ textiel circulariteit centraal staan.

De projecten – in samenwerking met partners – worden deels gefinancierd met inkomsten uit verkoop van door Sympany ingezameld textiel. (Co-)Financiering voor projecten wordt ook gezocht bij overheden (via RVO, EU ), bedrijven en stichtingen. We werken altijd samen met een of meerdere partnerorganisaties aan een project en de voorwaarde is dat deze samenwerking coherent en complementair is met de missie van Sympany.

 

De projectcriteria vormen de basis voor oriëntatie op een project suggestie/voorstel; d.w.z. dat deze criteria bepalen of een project idee passend zou zijn en bijdraagt aan de missie van Sympany. Oriënterende gesprekken voor projectparticipaties worden ingang gezet wanneer de deelnemers en het onderwerp aan onze project criteria voldoen. De hieronder beschreven criteria helpen Sympany haar doelen te halen en impact te maken.

Projecten criteria

In de projecten moet duurzaamheid en ‘closed loop’ textiel circulariteit centraal staan. De project criteria worden jaarlijks tegen het licht gehouden op toepasbaarheid.

 

  1. Thema

Sympany+ richt zich op closed loop textiel circulariteit in project aanvragen en uitvoeringen. Duurzaamheid wordt geborgd doordat de activiteiten binnen de gestelde grenzen van het donut model (Kate Raworth) blijven.; arbeidsomstandigheden toewerkend naar of volgens OECD richtlijnen; en economische ontwikkeling zijn de pijlers waar dit thema op drijft. Economische ontwikkeling: textiel gerelateerde projecten die ondernemerschap stimuleren en waarvan activiteiten opschaalbaar zijn. Verder wordt de Life Cycle Assessment (LCA) berekend en het True Cost model toegepast.

 

  1. Landen

Sympany+ werkt samen met partnerorganisaties aan projecten in Nederland, Angola, Malawi en India.

 

  1. Projectinhoud en aanpak

In de projectaanvraag dienen de volgende aspecten aan bod te komen:

  • Contextanalyse en ‘need assessment’ en een Theory of Change (TOC) met daarin opgenomen welke andere bedrijven en organisaties met relevante, soortgelijke of aanvullende programma’s actief zijn.  In de aanvraag is beschreven dat het project de nationale wet- en regelgeving respecteert.
  • SMART geformuleerde doelstellingen op output, outcome en waar mogelijk impact niveau.
  • Ingezameld textiel ( uitgedrukt in # kg/ %)  van Sympany heeft een aandeel in het project.
  • Gender analyse gemaakt en gedeeld.
  • In het voorstel moeten activiteiten, begroting en belangrijkste indicatoren genoemd worden.
  • Duurzaamheid van het project wordt getoetst op de volgende aspecten: financieel, institutioneel, ecologisch, technisch en sociaal (FIETS-criteria).
  • Er is een exit strategie; waarborg dat de activiteiten, opgezet door het project, doorgang vinden.
  • Sympany+ stelt i.s.m. de partnerorganisatie(s) een Projectplan op waarin de activiteiten, begroting, M&E plan, tijdsplan en afspraken zijn vastgelegd. De partners en Sympany tekenen een contract waarin de formele samenwerking wordt vastgelegd.
  • Van elk project wordt een nulmeting en (eind)evaluatie uitgevoerd.
  • Sympany+’s projecten hebben een integrale project boekhouding/ budget waarin bijdrage van alle partners geduid staat.
  • Er worden geen (textiel) goederen ‘uitgedeeld’ zonder een wederdienst overeen te komen van de projectdeelnemers : kennisdeling, arbeid of geld.

 

  1. Projectbudget grootte.

We streven naar efficiëntie en het creëren van impact. Dit kan naar ons inziens worden verwezenlijkt door enkele grote projecten te steunen in plaats van vele kleinere. Op deze manier besparen we op project management kosten. Sympany+ werkt samen in projecten boven de Euro 50.000.

 

  1. Projectduur is maximaal vier jaar.

 

  1. Project partners voorwaarden

Partners hebben minimaal jaaromzet van 400.000 Euro en hun organisatie wordt elk jaar door een erkende externe financiële auditor ge-audit. Bovendien hebben project partners een vastgestelde CSR policy. Private productie partners dienen GRS gecertificeerd te zijn of zijn in proces voor deze certificering gedurende de project periode.

 

 

 

Bekijk de reis van jouw T-shirt