We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Samen waardevolle grondstoffen behouden

16 apr 2024

Ingezameld textiel moet droog zijn. Daarom moet een aantal ondergrondse containers vervangen worden. Sympany helpt gemeenten met een bijdrage van € 1.000 per te vervangen container.

Nat textiel is onbruikbaar. Het gaat stinken en schimmelen.

 

Elk jaar gooien Nederlandse textielinzamelaars naar schatting meer dan een miljoen kilo nat textiel weg omdat het niet herbruikt of gerecycled kan worden.

 

Nat textiel gaat stinken en schimmelen

 

Sympany en SULO willen dit probleem samen met de Nederlandse gemeenten aanpakken. Het gaat vooral om de ondergrondse textielcontainers die minder goed bestand zijn tegen een (Hollandse) regenbui.

 

Zowel vanuit duurzaamheids- als financieel oogpunt is het nodig om deze (oude) ondergrondse containers te vervangen. Deze investering verdient zich snel terug.

 

In deze tijd van verduurzaming is de oplossing van dit probleem laaghangend fruit.

 

Groot probleem,
eenvoudig op te lossen

Bij veel modellen ondergrondse afvalcontainers komt door diverse kieren en openingen vocht bij het textiel. Voor andere afvalstromen is dat geen probleem, voor textiel wel.

 

Het probleem is op te lossen door de container te vervangen door een container die het textiel wel droog houdt. Helaas is het niet te verhelpen met een kleine reparatie.

Sympany wil dit stimuleren. Het is immers beter voor iedereen.

 

Waardebon Sympany en SULO

 

Extra stimulans: minimaal twee keer € 1.000,-

Sympany en SULO willen deze transitie stimuleren en bieden gemeenten een bijdrage aan.

 

Deze is van Sympany € 1.000 per te vervangen ondergrondse textielcontainer en van SULO € 1.000 per gemeente. Deze actie geldt alleen voor bestaande Sympany relaties.

 

Textielcontainer Sympany - SULO

 

Samenwerken met SULO

Sympany lanceert dit programma tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres in Nijkerk. Wij zullen dat doen in samenwerking met SULO.

 

Charles Graft, directeur / bestuurder van Sympany: “Wij hebben dit probleem geanalyseerd. Onze chauffeurs die wekelijks de containers legen, weten precies op welke locaties de problemen zich voordoen en welke containers goed zijn. Vandaar dat we voor deze actie contact zochten met SULO. In de praktijk blijkt hun ondergrondse container het beste te voldoen.”

 

Sympany hoopt dat andere containerfabrikanten hun ontwerpen gaan aanpassen. Tevens zal Sympany haar relaties (gemeenten) vragen dit aspect mee te nemen in toekomstige aanbestedingen.

Bekijk de reis van jouw T-shirt