We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Sympany LCA-berekening deel 4

Door FFact - Bericht 4 van 4 · 31 okt 2022

Recycling

De sortering van de ingezamelde kilo’s van Sympany bestaat voor 20% uit recycling kwaliteiten. 10% gaat hiervan naar India en 10% blijft in Europa voor recycling. In het berekenen van de totale CO2 emissie besparing is naast het transport het recyclingproces van deze twee routes berekend en de materiaalvervanging meegenomen.

 

1) Fibre to fibre (India)

  • voor het vervezelen en produceren van garen is het energiegebruik van de installatie bekend en gebruikt
  • het recyclingpercentage is gebaseerd op gegevens van de verwerker
  • de gerecyclede garen vervangen virgin katoen- en viscose vezels, de CO2 besparing die hieruit berekend wordt is gebaseerd op de Ecoinvent processen.

 

2) Recycling tot poetslappen (Europa)

  • het snijden van poetslappen is een handmatige bewerking, hiervoor is geen energie gerekend
  • poetslappen vervangen nieuwe non-woven lappen, voor de modellering is gebruik gemaakt van fibre, spinning en weaving processen uit Ecoinvent.

 

Vaak wordt beweert dat recyclen beter is dan opnieuw dragen.

 

Uit het ffact onderzoek blijkt echter dat er meer CO2 emissie besparing per kg is op de hergebruik verwerkingsroutes dan op de recycling verwerkingsroutes.

Bij materiaalvervanging wordt er gekeken naar de CO2 emissie besparing op basis van het materiaal dat nu niet als nieuwe grondstof gebruikt hoeft te worden. Als voorbeeld; als er een gerecycelde poetslap van post-consumer textiel gemaakt wordt is er geen nieuw geproduceerd non-woven lap nodig. De productie CO2 emissie van de non-woven lap wordt dus bespaard. Daarvoor in de plaats wordt de gebruikte energie/watergebruik genomen die nodig is voor de eventuele recycling bewerking.

Bekijk de reis van jouw T-shirt