We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Sympany LCA-berekening

Door FFact - Bericht 1 van 4 - · 10 okt 2022

Sympany heeft een LCA-berekening laten uitvoeren door het onderzoeksbureau FFact. In het onderzoek is de CO2 footprint van verschillende onderdelen van Sympany’s textielketen berekend. De inzameling in Nederland, de sortering in Nederland, de verwerking van het uit-gesorteerde afval, het hergebruik van het herdraagbare textiel door afnemers van Sympany en het resterende textiel voor recycling (materiaal hergebruik) door afnemers van Sympany. Het belangrijkste resultaat uit het onderzoek van FFact is dat:

1 kilogram ingezameld gebruikt textiel door Sympany levert 9,72 kilogram CO2 emissie besparing in de keten op.

* Berekeningen zijn gebaseerd op literatuur, databases en aangeleverde data van Sympany en geverifieerd door FFact.

 

Het vervangingspercentage is een belangrijke en bepalende factor voor de emissie besparing. Het bepaalt of een gebruikt kledingstuk in ter vervanging van óf als extra kledingstuk gekocht wordt. Dit heeft direct invloed op de hoeveelheid CO2 besparing. De emissie reductie is in Europa lager dan in de 4 landen (Malawi, Zambia, Angola en DR Congo) in Afrika waaraan wij gesorteerd textiel verkopen omdat het vervangingspercentage  daar hoger ligt. In het FFact onderzoek is nu een voorzichtige berekening van 60% gehanteerd op basis van de bestaande literatuur. Vanuit observaties van onder andere DAPP Malawi is dit percentage dichter bij 80%.

 

Met andere woorden door jouw kleding in te leveren in een container van Sympany bespaar je 9,72 kilogram CO2 emissie per kilo ingeleverd textiel. (Dit getal geldt niet automatisch voor andere textielcontainers en is echt berekend op basis van onze bedrijfsvoering).

 

*Houdt onze socials en nieuwspagina in de gaten voor andere resultaten uit het onderzoek

Bekijk de reis van jouw T-shirt