We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

The Swapshop en Sympany werken samen aan een circulaire textielketen

02 mei 2022

Een samenwerking tussen een circulaire start-up en landelijke textielinzamelaar.

Afgelopen mei 2022 hebben Sympany en The Swapshop een overeenkomst ondertekend om lokaal hergebruik en circulariteit in de textielketen te stimuleren.

 

De kledingindustrie is één van de meest vervuilde industrieën ter wereld. Maar wist je ook dat we maar 30% van alle items in onze kasten dragen? Veel items in onze kasten dragen we dus niet (meer), terwijl deze vaak nog heel goed draagbaar zijn. In The Swapshop lever je jouw items persoonlijk in. Zo spaar je korting via swaps en schaf je met de korting andere items aan. Door te delen worden meer items uit onze kast gedragen en hoeven we minder kleding nieuw te kopen.

 

Unieke samenwerking

Steeds meer mensen willen bewust consumeren. Zónder schuldgevoel, maar met het plezier dat shoppen en mode kunnen geven. Door te swappen maak je anderen en jezelf blij, word je meer bewust van wat bij je past, en vind je unieke items in het aanbod dat elke dag verandert. Met één bezoek aan The Swapshop geef je je eigen items én die van andere swappers nieuw leven.

 

Sympany en The Swapshop hebben een gezamenlijke missie; de levensduur verlengen van alle kledingitems. Niet alle kleding die binnenkomt bij The Swapshop is geschikt om te swappen. Daarom slaan Sympany en The Swapshop de handen ineen. Sympany ondersteunt The Swapshop met het gehele logistieke proces van de kledinginzameling en streeft naar lokale verwerking van het Nederlandse textieloverschot en gaat inzichtelijk maken wat er met de niet-swapbare kleding gebeurt. Een unieke samenwerking tussen een circulaire start-up en landelijke textielinzamelaar.

Een lokaal circulair business model

Samen zetten we in op bewustwording en gedragsverandering. We nodigen mensen uit om samen, lokaal en persoonlijk kleding in te ruilen. Door de samenwerking kan The Swapshop een bestemming geven aan alle ingezamelde kleding. Sympany kan het elders aanbieden voor hergebruik of verwerken met de bestaande recyclingmogelijkheden. Zo is het mogelijk dat producten weer circulair terugkomen in The Swapshop. Als circulaire toonbank bijvoorbeeld of met gerecyclede kleding in de toekomst.

 

The Swapshop heeft op dit moment 2 fysieke winkels in Rotterdam en Amsterdam en start dit jaar nog met het uitrollen van hun landelijke franchiseformule. De intentie is om samen op te trekken in het creëren van meer bewustwording en uit te breiden naar andere delen van het land. Zo maken we circulariteit in de textielketen heel leuk en wordt swappen het nieuwe shoppen!

Bekijk de reis van jouw T-shirt