sandalen of slippers met een dikke zool voorkomen dat jiggers op voeten kunnen springen.

In Malawi is per jaar, voor in totaal achtduizend jongeren, een studieplek op de aangeboden beroepsopleidingen beschikbaar. Dat is niet veel als u zich bedenkt dat de totale bevolking uit zeventien miljoen Malawianen bestaat. Voor een groot deel van de jongeren betekent dit, dat zij geen mogelijkheid hebben een vervolgopleiding te volgen. Dit ondanks dat zij wel over de juiste vooropleiding beschikken, namelijk een middelbare schooldiploma.

Om deze jongeren kansen te bieden, wil Sympany het aantal beschikbare plaatsen op beroepsopleidingen vergroten. Sympany is daarom kortgeleden gestart met het ondersteunen van schoenmakersopleidingen en biedt daarmee 225 kansarme jongeren de mogelijkheid op een betere toekomst voor henzelf en hun gezin. De projecten die Sympany steunt dragen bij aan zelfredzaamheid op een duurzame wijze.

Schoenen zijn niet alleen een aanvulling op een passende outfit, maar ook belangrijk voor het behouden van gezonde voeten. Door vaak blootsvoets te lopen, ontstaat een dikke laag eelt op voeten. Deze laag alleen is niet genoeg om voeten te beschermen. Veel mensen, met name peuters, lopen bijvoorbeeld brandblaren aan hun voeten op van het open vuur waarop wordt gekookt. Met een paar passende schoenen zijn deze kindervoetjes beter beschermd. Daarnaast komen veel jiggers voor, een soort zandvlo, die leeft in warme, zanderige of stoffige bodems. Deze vlo hecht zich aan de huid van de blote voet en graaft zich in. Vervolgens legt deze parasiet honderden eitjes. Dit kan leiden tot ontstekingen, veel jeuk en zelfs pijn. Omdat de vlo maar drie centimeter ver kan springen, biedt het dragen van schoenen of sandalen met een dikke zool, voldoende bescherming voor de voeten, de vlo kan namelijk niet bij de voeten komen.
Het opleiden van jongeren tot schoenmakers is daarom niet alleen goed voor hun toekomst, maar ook voor de gezondheid van de bevolking.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather