We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Vind een kleding container

Bij stichting Sympany kun je al je textiel inleveren. Van gordijnen waar de kat in klom tot die veel te grote broek. Ieder jaar zamelen we tientallen miljoenen kilo’s textiel in. Voor elk stukje stof kiezen we de beste bestemming.

Textielcontainer in jouw buurt

Controleer wat er in mag

Zijn jouw kledingstukken vod, hot or not?

Verschillende container types

Niet al onze containers zien er hetzelfde uit. Waar mogelijk staat ons logo op de container maar helaas is dit is niet altijd het geval. Als Sympany de inzamelaar in de gemeente is, gaat het textiel naar ons. Doe de postcode check hierboven om de dichtstbijzijnde container te vinden. Kom je er niet uit neem dan contact met ons op.

Zo doen we dat

Wij zamelen rond de 14 miljoen kilo kleding per jaar in. We verkopen wat herdraagbaar is. En recyclen wat overblijft. Het geld dat we verdienen met het verkopen van herdraagbaar textiel is nodig om ons primaire proces te financieren. Het geld dat overblijft, investeren we in recycling en innovatie. We kunnen samen met partners steeds meer maken van oud textiel. Van poetslap en isolatiemateriaal tot nieuwe garens. Maar we zijn er nog niet. Voor veel textiel is er nog geen afzet of recycle mogelijkheid. We werken hard aan nieuwe oplossingen samen met anderen. Zodat van elk stukje stof straks weer iets waardevols gemaakt kan worden. Lees meer over wie we zijn

Inzamelen

Met ongeveer 1.450 kledingcontainers en via huis aan huis inzamelingen zijn we verantwoordelijk voor een groot deel van de kledinginzameling in Nederland. Daarnaast krijgen we steeds meer textiel van bedrijven en kledingmerken; van oude collecties tot bedrijfskleding. Het textiel wordt in één van onze vestigingen verwerkt.

Sorteren

We sorteren het afval eruit, dat is zo'n 7%. We sorteren het textiel in verschillende kwaliteiten en categorieën. Dit wordt gedaan door onze sorteerders. Meer dan 70% is herdraagbaar en de overige 20% is van recycling kwaliteit.

Nieuwe bestemming

Het ingezamelde textiel dat nog door een ander gedragen kan worden, wordt verkocht. Dit wordt opnieuw verkocht in tweedehandswinkels in Nederland, Europa en erbuiten. Herdraagbaar blijft herdraagbaar. Het geld dat we hiermee verdienen, investeren we in recycling en innovatie. Het niet-herdraagbare textiel wordt samen met partners verwerkt tot grondstof en ingezet voor nieuwe producten. Een groot deel wordt nog steeds laagwaardig verwerkt tot bijvoorbeeld poetslappen of hoedenplanken. We zetten in op hoogwaardige recycling. Met SaXcell brengen we de circulaire textielketen in de praktijk; katoen van recycle kwaliteit wordt tot nieuwe hoogwaardige cellulose garen gerecycled.

Per ongeluk iets in de textielcontainer gegooid?

Neem contact met ons op via telefoonnummer 030- 657 0009. Als de container nog niet geleegd is, kunnen wij met de vervoerder afspreken dat je bij de volgende lediging aanwezig bent.  Omdat dit veel extra tijd en werk kost, zijn de kosten die de vervoerder hiervoor vraagt €50,-.

Bekijk de reis van jouw T-shirt