Sympany stuurt dagelijks de chauffeurs de weg op om textiel (kleding, schoenen en accessoires) in te zamelen. Per jaar halen wij 23,5 miljoen kilo textiel op bij o.a. textielcontainers, winkeliers en via huis-aan-huis inzamelingen. Ook krijgen wij bedrijfsdonaties in de vorm van kleding. Dit textiel gaat naar een van de verschillende sorteercentra in Nederland, waar het van restafval wordt ontdaan. Vervolgens wordt het op kwaliteit en soort uitgezocht.  In onze sorteercentra in Assen, Eindhoven, Harderwijk, Nieuw-Vennep en Utrecht geven wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een leuke baan.

Kledingverkoop

Een deel van het ingezamelde textiel gaat naar onze (inter)nationale partners. De opbrengst uit de verkoop is meer dan de kosten van de organisatie en zo kan de gelieerde stichting Sympany⁺ projecten opzetten die zorgen voor een betere balans tussen mens, milieu en meerwaarde. Sympany⁺ heeft projecten in India en in verschillende landen in Afrika. In de armste regio’s van Afrika zorgen we via een vierwekelijks kortingssysteem ervoor dat ook de mensen die weinig te besteden hebben toch goede kwaliteit kleding kunnen aanschaffen. De winst die onze Afrikaanse partners maken met de overige kledingverkoop komt ten goede aan lokale ontwikkelingsprojecten. Zo zorgen de lokale ontwikkelingsorganisaties voor een eigen bron van inkomsten en krijgen honderden mensen de mogelijkheid om te werken. Lees meer over onze internationale projecten

Kledingrecycling

Textiel en kleding recyclen vinden wij belangrijk. Wat niet geschikt is om herdragen te worden, wordt als grondstof ingezet voor tal van nieuwe producten. Poetslappen en isolatiemateriaal zijn hiervan bekende voorbeelden. We streven ernaar om gedragen textiel te kunnen recyclen tot nieuw garen. Sympany ondersteunt diverse initiatieven om gerecycled textiel op te nemen in de productieketen. Dit doen wij door kennis te delen, mee te ontwikkelen aan prototypen en koplopers te steunen. Lees meer over onze initiatieven.

Kleding voor vluchtelingen

Sympany heeft vanaf het begin het Rode Kruis geholpen bij en snel en efficiënt verwerken van alle goede kleding en schoenen die zijn gedoneerd. Zo konden wij bijdragen aan het zo snel mogelijk leveren van noodzakelijke kleding en schoenen aan de vluchtelingen. De actie heeft totaal 10.000 vluchtelingen kunnen voorzien van kleding, schoenen en andere spullen. Dit dankzij de inzet van alle geweldige vrijwilligers die samen 6.700 vrijwilligersdiensten hebben gedraaid en dankzij alle mensen die hun goede kleding hebben gedoneerd voor de vluchtelingen. Lees meer over onze actie met het Rode Kruis.