Jaarlijks wordt er in Nederland, volgens onderzoek van Eureco, zo’n 124 miljoen kilo aan kleding weggegooid. Deze kleding verdwijnt in de verbrandingsoven. Zonde vinden wij! Want van een klein gebaar maken wij een groot verschil. Door kleding te doneren in een van de Sympany containers draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar maak je ook andere mensen blij. 

Kleding doneren in textielcontainers

Door heel Nederland staan kledingcontainers waarin je jouw oude kleding kunt doen. Niet alleen kleding is welkom als donatie maar ook ander textiel en schoendonaties zijn van harte welkom. Wil je precies weten wat er allemaal welkom is in de kledingcontainers of waar de kledingcontainers te vinden zijn, klik dan op een van de buttons hieronder.

Vind een container Wat mag er in de container?

Kleding doneren goede doel

Heb je oude kleding en heb je geen idee wat je er mee moet? Vind je het zonde om je kleding overschot weg te gooien? Bij ons kan je jouw oude kleding doneren voor het goede doel. Sympany is maar al te blij met je gedoneerde tweedehandskleding. Jaarlijks zamelen wij ongeveer 23,5 miljoen kilo kleding, schoenen en textiel in door heel Nederland voor het goede doel. Met het inzamelen van kleding helpen wij mensen in Nederland, India en mensen uit verschillende Afrikaanse landen.

Kleding, textiel en schoenen

Bij ons weet je zeker dat je oude kleding, textiel en schoenen een nieuwe duurzame bestemming krijgen. Het overgrote deel van je gedoneerde textiel wordt doorverkocht aan nationale en internationale partners. Diverse van onze internationale partners hanteren een kortingssysteem in hun winkels zodat zelfs de mensen die het minst te besteden hebben kwaliteitskleding kunnen kopen. De winst die onze Afrikaanse partners maken met de kledingverkoop komt ten goede aan ontwikkelingsprojecten. Zo zorgen de lokale ontwikkelingsorganisaties voor een eigen bron van inkomsten en krijgen honderden mensen de mogelijkheid om te werken. Met iets simpels als kleding doneren kan je anderen helpen een zelfstandig leven op te bouwen. Dus waar wacht je nog op?

Overig textiel en kleding doneren

Van de 23,5 miljoen kilo die wij jaarlijks inzamelen is een deel niet geschikt om opnieuw door andere mensen gedragen te worden. Dit textiel wordt dan gerecycled en ingezet als grondstof voor nieuwe producten. Denk aan poetslappen en isolatiemateriaal. Verder werken we er hard aan om gedragen textiel te recyclen tot nieuwe garen zodat er daarvan weer nieuwe kleding gemaakt kan worden. Verder ondersteunen wij diverse initiatieven om gerecycled textiel op te nemen in de productieketen van modeketens. Dit doen wij door kennis te delen, mee te ontwikkelen aan prototypen en koplopers te steunen. Bekijk hier de diverse projecten die wij steunen, of hebben gesteund, op het gebied van kleding recyclen.

Opbrengsten kleding doneren

De opbrengsten die gegenereerd worden uit de kleding, textiel en schoendonaties doneert Sympany aan Sympany+. De projecten die Sympanyopzet zijn projecten die zorgen voor de zelfredzaamheid van de inwoners van verschillende ontwikkelingslanden. Het belangrijkste doel is dat inwoners in staat zijn om voor zichzelf te zorgen op het moment dat onze hulp stopt. Dit doen wij door o.a. het bieden van goede opleidingen en coaching. Benieuwd naar onze lopende projecten? Neem dan een kijkje op onze projecten pagina.

Andere opties textieldonatie

Het textiel en kleding doneren in een van de containers is niet de enige manier waarmee wij geld ophalen om onze projecten te financieren. Er zijn nog een aantal manieren waarmee je kan helpen, zoals: