We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Herdraagbaar blijft herdraagbaar

Jaarlijks belandt zo’n 169 miljoen kilo textiel ‘gewoon’ bij het restafval en verdwijnt de verbrandingsoven in. Deze grondstoffen zijn helaas voor altijd verloren.

Levenscyclus verlengen is de meest duurzame optie

Verantwoordelijkheid

Ruim 70% van het ingezamelde textiel is nog opnieuw te dragen. De verkoop van dit textiel is voor Sympany een belangrijke bron van inkomsten. Het geld dat we verdienen, investeren we in innovatie om de textielketen circulair te maken. Zodat we van elk stukje stof straks weer iets waardevols kunnen maken. Oplossingen voor de niet herdraagbare kleding zijn hard nodig. Slechts een klein deel wordt gerecycled en op dit moment wordt er slechts 1 procent gerecycled garen gebruikt voor de productie van nieuw textiel.

Duurzaamheid
Het verlengen van de levencyclus van een kledingstuk is nog steeds de meest duurzame en milieuvriendelijke optie.  Bij het recyclen komt er een proces aan te pas waarbij tot nu toe meer water en energie nodig is. Door kleding te hergebruiken, bespaar je het milieu. 1 kilo ingeleverd textiel bij Sympany levert 10,7 kilogram CO2- en 676 liter waterbesparing op. Daarmee levert hergebruik van textiel de hoogste besparing op van alle afvalstromen.

1 kilo textiel levert 10,7 kilogram CO2- en 676 liter waterbesparing op.

Goed blijft goed
Het is onze ambitie om steeds meer kleding af te zetten in Nederland. Vooralsnog wordt het grootste deel van ons textiel verkocht aan partners in Oost-Europa. Daar wordt het verkocht in tweedehands winkels om opnieuw te dragen. Een kleiner deel gaat naar Afrika, ook daar wordt het opnieuw gedragen. Afgedankt textiel krijgt hierdoor weer waarde. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook sociaal. Je geeft goede kleding door aan andere mensen om weer te worden gebruikt.

 

Er is veel kritiek op de verkoop naar Afrika. Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid en verkopen onze kleding alleen gesorteerd aan onze lokale, vaste partners in vier landen; Zambia, Malawi, DR Congo en Angola. In deze landen zorgen onze lokale partners dat goede en betaalbare kleding toegankelijk wordt voor iedereen. Daarnaast creëert de tweedehands textielmarkt werkgelegenheid en verzekert het gezinnen van inkomen.

 

Sympany verkoopt geen textiel aan Ghana en Kenia. Hier krijgen we regelmatig vragen over.

 

Ook als de kleding niet meer te dragen is, zorgen wij voor een duurzame bestemming. Kijk voor de dichtstbijzijnde container via deze link:

 

Vind een container

Bekijk de reis van jouw T-shirt