We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Kleding Inzameling

Bij ons kun je al je stoffen kwijt. Ieder jaar zamelen we vele miljoenen kilo’s textiel in. Voor elk stukje stof kiezen we de beste bestemming.

Textielcontainer in jouw buurt?

Dit mag erin

Zijn jouw stoffen vod, hot or not?

Zo doen we dat

Wij zamelen rond de 14 miljoen kilo kleding per jaar in. We verkopen wat herdraagbaar is. En recyclen wat overblijft. Het geld dat we verdienen met het verkopen van herdraagbaar textiel is nodig om ons primaire proces te financieren. Het geld dat overblijft, investeren we in recycling en innovatie. We kunnen samen met partners steeds meer maken van oud textiel. Van poetslap en isolatiemateriaal tot nieuwe garens. Maar we zijn er nog niet. Voor veel textiel is er nog geen afzet of recycle mogelijkheid. We werken hard aan nieuwe oplossingen samen met anderen. Zodat van elk stukje stof straks weer iets waardevols gemaakt kan worden. Lees meer over wie we zijn

Inzamelen

Met ongeveer 1.450 kledingcontainers en via huis aan huis inzamelingen zijn we verantwoordelijk voor een groot deel van de kledinginzameling in Nederland. Daarnaast krijgen we steeds meer textiel van bedrijven en kledingmerken; van oude collecties tot bedrijfskleding. Het textiel wordt in één van onze vestigingen verwerkt.

Sorteren

We sorteren het afval eruit, dat is zo'n 7%. We sorteren het textiel in verschillende kwaliteiten en categorieën. Dit wordt gedaan door onze sorteerders. Meer dan 70% is herdraagbaar en de overige 20% is van recycling kwaliteit.

Nieuwe bestemming

Het ingezamelde textiel dat nog door een ander gedragen kan worden, wordt verkocht. Dit wordt opnieuw verkocht in tweedehandswinkels in Nederland, Europa en erbuiten. Herdraagbaar blijft herdraagbaar. Het geld dat we hiermee verdienen, investeren we in recycling en innovatie. Het niet-herdraagbare textiel wordt samen met partners verwerkt tot grondstof en ingezet voor nieuwe producten. Een groot deel wordt nog steeds laagwaardig verwerkt tot bijvoorbeeld poetslappen of hoedenplanken. We zetten in op hoogwaardige recycling. Met SaXcell brengen we de circulaire textielketen in de praktijk; katoen van recycle kwaliteit wordt tot nieuwe hoogwaardige cellulose garen gerecycled.

Afval

Omdat we beter sorteren, is ons afvalpercentage lager. Toch is een afvalpercentage van 7% nog steeds meer dan een miljoen kilo afval op de 14 miljoen kilo die we inzamelen. Afval hoort niet thuis in de textielcontainer. Het kan restafval, synthetische kussens en dekbedden maar ook nat of sterk vervuild textiel zijn. Denk dan aan textiel met olie- of verfvlekken. Het is niet meer bruikbaar en zorgt voor hoge verwerkings- en afvoerkosten. Door het schone textiel in een gesloten zak in te leveren is het beschermd tegen vocht en vuil. Hoe beter we dit samen doen, hoe meer grondstoffen kunnen worden hergebruikt. Check hierboven of jouw textiel vod, hot or not is, zodat je zeker weet of het in de container mag.

Wat voor textiel mag er in de containers?

Sympany accepteert alle soorten textiel ook als het kapot is. Maar herdraagbare kleding is voor ons erg belangrijk. Zonder de opbrengst van het nog goede, herdraagbare textiel kunnen we niet investeren in de oplossing voor recycling.  Belangrijk is dat het textiel schoon en droog wordt aangeboden. Bij schoenen graag de veters aan elkaar knopen of ze samen in een apart zakje doen. Stop het textiel in een gesloten plastic (vuilnis)zak zodat het beschermd is tegen vocht en vuil. Dit mag erin.  

Bekijk de reis van jouw T-shirt