We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

55% van het textiel verdwijnt nog steeds in het restafval

Door Johan Jongkind · 22 aug 2023

Het gaat om meer dan 18.750 vrachtwagenladingen textiel. Een enorme verspilling en vervuiling.

Wat kunnen we hieraan doen?

 

Per jaar verdwijnt zo’n 169 kiloton textiel* (± 18.750 vrachtwagenladingen!) in het restafval, meer dan 55% van het totaal. Het is een enorme verspilling van grondstoffen en leidt tot veel onnodige vervuiling.

 

55 procent van het textiel verdwijnt in het restafval

 

In deze blog geven we zeven suggesties hoe je dit kunt verminderen.

 

Heb je specifieke vragen of wil je contact met een van onze adviseurs, vul dan hier je gegevens in:

 

     

     

    Hoge impact

     

    Weliswaar is textiel een kleine afvalstroom binnen het totaal maar wel met een grote milieu-impact.

     

    Wij hebben dit laten berekenen. Per kilo bij Sympany ingeleverd textiel vermijd je 9,89 kilo CO2-eq en maar liefst 628 liter water.

     

    169 miljoen kilo textiel verdwijnt elk jaar in de verbrandingsoven

     

    In een gemiddelde gemeente met 80.000 inwoners gaat het om bijna 800 ton weggegooid textiel: dat is 7,7 miljoen kilo CO2-eq en 490 miljoen liter water. Enorme hoeveelheden dus.

     

    Tips en suggesties

     

    Als (afval)beleidsmedewerker kun je een cruciale rol spelen in het verminderen van dit percentage en het bevorderen van een duurzamere omgang met textielafval.

     

    Hier zijn zeven tips om je op weg te helpen:

     

    1.  Verhoog bewustzijn

     

    Er is een groot kennisgat bij inwoners. Niet alleen over de impact van textielafval maar ook over wat er allemaal in de textielcontainer mag. Organiseer workshops, presentaties en campagnes in scholen, buurthuizen en lokale evenementen om mensen te informeren over de juiste manieren om met textielafval om te gaan.

     

    1. Meer inzamelpunten

     

    Nederland heeft een redelijk fijnmazig netwerk van textielcontainers. Toch zien we in onderzoek dat voor veel inwoners de afstand te groot is en dat ze het textiel daarom weggooien. Met een hogere dichtheid containers en met textielcontainers op drukke locaties (o.a. supermarkten, dhz-zaken, benzinestations)  maak je het inwoners makkelijker.

     

    1. Effectieve communicatie

     

    Maak gebruik van sociale media, lokale kranten en gemeentelijke websites om regelmatig updates te geven over textielafvalinitiatieven, resultaten en successen. Betrek inwoners bij deze belangrijke inspanningen.

     

    1. Onderwijs op scholen

     

    Er zijn leuke educatieve programma’s over textielafval en duurzaamheid op scholen zoals bijvoorbeeld de Textielrace. Daarmee leren kinderen de waarde van hergebruik, recycling en bewuste consumptie.

     

    1. Bewustwording detailhandel

     

    Per 1 juli 2023 is de nieuwe UPV Textiel van start gegaan (lees hier onze UPV Textiel update). Er is nu meer aandacht bij kledingproducenten en de detailhandel voor textielafval. Werk samen met lokale winkels en retailers om textiel in te zamelen en hen aan te moedigen om klanten aan te zetten tot hergebruik, reparatie en recyclage.

     

    1. Reparatie- en upcyclingworkshops

     

    Je kunt workshops organiseren waarin mensen leren hoe ze hun oude kleding kunnen repareren, aanpassen of upcyclen. Dit moedigt hergebruik aan en verlengt de levensduur van kleding.

     

    1. Innovatie

     

    Ondersteun onderzoek naar innovatieve recyclingtechnologieën voor textiel. In je gemeente of regio kun je investeringen stimuleren in faciliteiten die textielafval kunnen omzetten in nieuwe producten of grondstoffen.

    Dit stimuleren doet Sympany zelf ook, via Sympany+. Bijvoorbeeld met diverse investeringen in innovatieve chemische en mechanische recyclingprojecten.

     

     

    Wij zijn ons bewust dat elke lokale situatie anders is. Hopelijk hebben bovenstaande tips je denkproces gestimuleerd.

     

    Je kunt ook contact opnemen met onze adviseurs. Zij hebben jarenlange ervaring en helpen je graag.

     

    Contact met onze adviseurs

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

       

      —————————————

       

      * Uit onderzoek over 2018 blijkt dat in dat jaar circa 305 kiloton textiel in Nederland is afgedankt door huishoudens (17,7 kg per inwoner). Hiervan werd 44,6% gescheiden ingezameld (136,1 kiloton) in kringloopwinkels of kledingcontainers en 55,4% (169 kiloton) kwam bij het huishoudelijk restafval terecht. In 2023/24 zal in het kader van de nieuwe UPV Textiel wetgeving nieuwe metingen en berekeningen gedaan worden.

      Johan Jongkind

      Marketing & Communicatie manager

      Bekijk de reis van jouw T-shirt