SaXcell gaat chemische recycling opschalen met Indiase multinational Birla Cellulose
Door Johan Jongkind · 08 jan 2024
Groot nieuws in textiellland. De innovatieve Twentse textielrecycler SaXcell en het grote Indiase Birla Cellulose tekenden een intentieverklaring om gerecyclede vezels op grotere schaal te gaan produceren.
SaXcell zet belangrijke volgende stap met Indiase multinational Birla Cellulose.
Doel van het partnerschap is om SaXcell te helpen met het opschalen van haar chemisch recyclingproces van pilotfase naar commerciële schaal.
Charles Graft, directeur / bestuurder van Sympany, zegt hierover:
“De toekomst van textiel is recycling. Chemische recycling was èn is een veelbelovende nieuwe technologie en daarom investeerde Sympany in 2020 in SaXcell.”
Textielketen schoner maken
Nieuwe innovaties zoals chemische recycling worden ontwikkeld om de vervuilende textielketen circulair en schoner te maken.
SaXcell’s resultaten uit de pilotfase zijn dusdanig goed dat een grote speler als Birla nu ook geïnteresseerd is.
De Aditya Birla Group produceert miljoenen tonnen Man Made Cellulose vezels en is daarmee een van ’s werelds grootste producenten (omzet vezelproductie $3 miljard in 2022). Ook bij hen staat circulariteit hoog op de agenda en dit is een van de initiatieven die zij ondersteunen.
De inbreng van dergelijk grote partijen is nodig om impact te maken op wereldwijde schaal en het enorme textielprobleem op te lossen.
Technologie waar Nederland trots op kan zijn
Een team onderzoekers en uitvinders van Hogeschool Saxion in Enschede heeft deze techniek bedacht.
In het innovatieve proces van SaXcell ontstaat een nieuwe cellulosevezel waarbij de oorspronkelijke katoencellulose wordt omgezet in een grondstof (pulp) voor een nieuwe textielvezel.
Wat is chemische recycling?
Je hebt mechanische en chemische recycling. Bij mechanische recycling trekt een vervezelingsmachine het textiel met veel kracht uit elkaar. Met die vezels worden dan weer nieuwe garens gemaakt.
Bij chemische recycling wordt het textiel behandeld met een chemisch proces. De pulp die daarna ontstaat, wordt vervolgens opgelost en onder hoge druk door kleine gaatjes geperst, waardoor er nieuwe garens ontstaan. Dit proces noemen ze natspinnen.
Sympany mede-aandeelhouder
In 2020 is Sympany toegetreden als mede-aandeelhouder. SaXcell bestaat sinds 2015 en haalde in 2020 geld op voor de volgende stap in het ontwikkelingsproces, de start van een pilot-fabriek.
Het is Sympany’s missie om de textielketen circulair te maken. Deze innovatieve technologie wilden wij zeker steunen. Ook leren wij hiervan voor ons eigen inzamel- en sorteerproces.
Gerelateerde pagina’s:
- SaXcell website
- Web blog “SaXcell zet katoen om in cellulosevezels“
- Web blog “SaXcell, een jaar later….“