We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zo verkopen onze partners de kleding in Angola, Malawi en Congo

Door Johan Jongkind · 09 jan 2024

Als stichting verkopen we op een verantwoorde manier onze ingezamelde kleding. Met DAPP in Angola werken we al samen sinds 1987.

“Verkoopt Sympany ook aan Ghana en Kenia?” is waarschijnlijk de meeste gestelde vraag op onze website en door journalisten.

 

Dat is begrijpelijk.

 

Ook wij vinden de beelden van afgedankte kleding op het strand in Ghana en de textielafvalbergen in Kenia erg. Ze staan symbool voor wat er mis is aan de huidige textielketen.

 

Het is de missie van onze stichting om dit te verbeteren en daar financieren we diverse projecten voor.

 

Sympany's missie

We werken aan een circulaire textielketen omdat we willen bijdragen aan een duurzame wereld met behoud van grondstoffen

Hoe gaat het dan wel bij Sympany?

 

Wij verkopen in Afrika aan drie landen: Angola, Congo en Malawi. In 2022 was dat 780.000 kilo, ongeveer 6% van ons totaal.

 

De organisaties kopen alleen gesorteerd textiel, dus precies hetgeen wat zij nodig hebben en in hun landen kunnen verkopen.

 

Daar betalen zij de normale (wereldmarkt) prijs voor, alsmede het transport en de invoerrechten in hun eigen land. Dit is een aanzienlijke investering, die er tegelijkertijd ook voor zorgt dat de kleding niet zomaar weggegooid zal worden.

 

Wat is gesorteerd textiel?

 

In ons sorteercentrum splitsen wij het ingezamelde textiel op in zo’n 100 verschillende soorten en kwaliteiten (bijvoorbeeld zomerkleding, jeans, winterjassen, normale schoenen, sportschoenen etc.).

 

Daardoor kunnen onze afnemers precies de soorten kopen die zij nodig hebben en plaatselijk goed kun verkopen.

 

Het komt ook voor (niet bij ons) dat er ongesorteerd textiel naar Afrika wordt verzonden. Daar zit kleding tussen die niet bruikbaar is. Bijvoorbeeld, de kwaliteit is niet goed genoeg (had gerecycled moeten worden) of de kleding is niet te verkopen (bijvoorbeeld winterjassen, één enkele schoen).

 

Deze niet gebruikte kleding kan dan op de beruchte textielafvalbergen terecht komen of wordt in de rivier gegooid en eindigt uiteindelijk op het strand.

 

Betrouwbare partijen

 

Sympany is een stichting met een missie. Wij verkopen alleen aan betrouwbare partijen en met de meeste organisaties hebben we een lange relatie.

 

Bijvoorbeeld het land Angola, sinds 1987 werken wij samen met de stichting DAPP. Zij fungeren daar als groothandel en de kleding die zij bij ons inkopen, wordt daar in kleinere porties weer verder verkocht en vindt op die manier een nieuwe bestemming.

 

Dit hergebruik van textiel is de meest duurzame manier om met ingezameld textiel om te gaan (zie onze LCA berekening (link)).

 

Hoe gaat de verkoop in deze landen?

 

Onze collega Marianne Löwik was in oktober in Malawi voor de afsluiting van het Macadamia-project. Ook bezocht zij verschillende winkels waar ze ingezamelde kleding uit Nederland en andere Europese landen verkopen.

 

Aan de hand van onderstaand fotoverslag vertellen wij op welke manier onze partner DAPP haar kleding verkoopt. Met hun stapsgewijze aanpak slagen zij erin om bijna alles (99%) weer te verkopen.

 

Mochten er nog vragen, dan brengen wij je graag in contact met onze collega’s die deze landen bezocht hebben en uit eerste hand kunnen vertellen.

 

Over Ghana en Kenia hebben wij geen gedetailleerde informatie omdat Sympany daar niet aan levert.

 

Zo verkopen onze partners de kleding

 

1. De textielbalen komen in een container aan bij het distributiecentrum en worden eruit gehaald. Dit centrum staat in de stad Blantyre

 

Malawi - Balen met kleding komen binnen

 

2. De kleding wordt gesorteerd voor winkels en andere handelaren

 

Sorteren voor winkels

 

3. Voor verdere distributie wordt de kleding in kleinere zakken gedaan en samengeperst zodat het efficiënter te vervoeren is

 

Persen van balen voor winkels

 

4. De kleding wordt opgeslagen in transparante zakken zodat iedereen kan zien wat erin zit

 

Opslag in transparante zakken

 

5. Handelaren verkopen de kledingzakken aan de winkels

 

Handelaren verkopen aan winkels

 

6. Onze klant DAPP heeft veel eigen winkels. Daar gaat de kleding vervolgens naartoe

 

DAPP winkel

 

7. De verkoop gaat op een bijzondere manier. Het gaat stapsgewijs.
Eerst worden de beste items tegen een hoge prijs verkocht (bijvoorbeeld een paar goede, modieuze Timberlands voor 16.000 Malawi / zo’n € 13). Op de eerste dag staat er altijd een rij voor de goede items.
Dan gaat de prijs stapsgewijs naar beneden. Op een van de laatste dagen (zie foto) is de prijs maar 300 Malawi per stuk, zo’n € 0,25.
(De mevrouw die zichtbaar is op deze foto was onderdeel van de Nederlandse reisgroep.)

 

DAPP winkel - voordeur - lagere prijs

 

8a. Dit is hoe de kleding wordt gepresenteerd.

 

DAPP winkel - kleding aanbod in winkel

 

8b. Ander kijkje in de winkel

 

DAPP winkel - kleding aanbod in winkel

 

8c. Ook worden er schoenen verkocht

 

 

9. Dit is achterin de winkel. De kleding voor de volgende periode staat al klaar. De betere stukken liggen bovenop en zullen als eerste verkocht worden.

 

DAPP winkel - binnenkomende kleding

 

10. Hier worden de schoenen beoordeeld en gesorteerd.

 

DAPP winkel - schoenen sorteren

 

11. Op de laatste dag wordt alles afgeprijsd: 10 items voor 1.000 Malawi (€ 0,80). Dit is aan het einde van de periode: lege schappen

 

 

 

Zoals hierboven geschreven. Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, dan beantwoorden we die graag. Binnen onze organisatie is veel lokale kennis over dit onderwerp.

 

Bekijk de reis van jouw T-shirt