Wat doet Sympany aan kleding recyclen? 

De textielindustrie is aan het veranderen. Duurzaamheid en duurzaam geproduceerde kleding worden steeds populairder. Daarnaast krijgt Sympany steeds meer kleding die niet herdraagbaar is. Innovatie en recyclen worden om die redenen steeds belangrijker. Wij werken samen met verschillende partners om de oude niet meer draagbare kleding een nieuwe bestemming te geven d.m.v. recyclen.

De eerste vorm van recycling is downcycling waarbij het textiel grotendeels wordt verwerkt tot poetslappen en isolatiemateriaal. De tweede manier van recycling is upcycling en Sympany heeft als doelstelling om recyclebaar textiel op deze manier hoogwaardiger in te zetten. Dit doen wij onder ander door er akoestische panelen van te maken en door middel van vervezelen nieuwe garen te spinnen waar nieuwe stof van gemaakt wordt om er nieuwe kleding van te maken.

Hieronder staan verschillende initiatieven op het gebied van textiel recyclen. Sympany levert graag een bijdrage aan innovatieve projecten op het gebied van textiel recyclen. Heb jij ook een innovatief idee? Neem dan contact op met Maurice Van De Ven.

Mail Maurice

Onze initiatieven

Basisschool De Kwakkel heeft panels gemaakt van gerecycled textiel.

VRK

VRK Acoustics is opgericht door de Vernooy, Relais en Sympany (KICI) om hoogwaardig isolatiemateriaal te maken door middel van kleding recyclen. Dit isolatiemateriaal, gemaakt van oude niet herdraagbare kleding wordt verkocht onder de naam Métisse. VRK Acoustics ontwikkelt, produceert en verkoopt akoestische absorptie producten op basis van gerecycled textiel. Denk hierbij aan scheidingswanden of baffels om de nagalm te reduceren. Zo heeft de La Place 56 baffels hangen in de vergaderzaal en basisschool de Kwakel heeft er zelfs 180 hangen in de aula.

Bolletjes gerecycled garen

Reblend

Een doorbraak op het gebied van kleding recyclen: de 100% gerecyclede kledingstukken van Reblend-garen ontworpen door Melanie Brown. De kledingstukken bestaan uit 70% gerecycled textiel en 30% gerecyclede PET. Geen nieuwe grondstoffen, geen vervuiling van water, geen afval, geen toegevoegde chemicaliën. In 2016 is Sympany een nieuwe samenwerking met Reblend aangegaan. Sympany zal de vervolgstap van dit initiatief mede financieren. Het moet mogelijk zijn om op industriële schaal textiel laten maken dat voor de volle 100% uit gerecyclede grondstoffen waaronder textiel bestaat.

Khaloom productie huis 1

Khaloom

Khaloom is de duurzame sociale onderneming in Bangalore, India, die Sympany heeft opgezet in samenwerking met Enviu. Deze circulaire textielonderneming is opgezet om een positieve impact te realiseren binnen de textielindustrie in India. Eerlijke lonen, geslachtsgelijkheid, goede werkomstandigheden, behoud van ambacht en de productie van gerecyclede hoogwaardige stoffen. De handgeweven stoffen worden geproduceerd van gerecyclede en organische garen. Khaloom is in 2015 opgericht en bewijst dat het maken van stoffen niet ten koste hoeft te gaan van mens en natuur, en dat een circulaire textielketen mogelijk is.

Lisa Konno fashion show

Lisa Konno

Oude niet herdraagbare kleding recyclen tot high fashion, dat is waar Lisa Konno goed in is. Zij ziet het als haar persoonlijke missie om duurzaamheid fashionable te maken. In 2016 was Sympany hoofdsponsor van haar duurzame ‘Yours Truly’ show tijdens de Amsterdam Fashion Week. Zij heeft voor de collectie in samenwerking met Sympany textielafval verwerkt tot prachtige nieuwe kledingstukken.

I Did campagne

i_Did

Sympany heeft eind 2015 actief meegedaan aan de “What moves you?” campagne van I_did slow fashion. Een campagne om voor bewustwording te krijgen rondom het textielafval en textiel recyclen. Bevlogen Nederlanders vertelden wat hun beweegt om mee te doen. Een van hen was onze bestuurder Marc Vooges. Voor deze campagne hebben alle bevlogen Nederlanders een eigen tas ontworpen gemaakt van oud textiel dat tot vilt is geperst.

Wool2, een project waar wollen truien gerecycled worden in nieuwe kleding

Wool2

Wollen kleding recyclen tot nieuwe modieuze wollen truien, het is mogelijk! In 2015 heeft Wool2 een modecollectie gelanceerd mede dankzij Sympany. Oude wollen truien of ander textiel gemaakt van wol was voor het project verzameld en vervolgens gerecycled tot nieuwe wollen truien en sjaals. De vervolgstap om op grotere schaal wol te recyclen is in voorbereiding. Vanaf juli 2016 zijn de initiatiefnemers verder gegaan als Brightloops.