Ik kijk met gemengde gevoelens terug op mijn bezoek vorige week aan de door Sympany gesteunde projecten In DR Congo. Ik doel hiermee op de organisatie rondom mijn komst en niet de gesteunde projecten zelf. In vergelijking met andere bezoeken haperde de organisatie door onze partner ter plekke. Verschillende geplande bezoeken konden geen doorgang vinden. Beterschap om hier tijdig over te communiceren is beloofd!

Positief nieuws over de door mij bezochte projecten. Sympany steunt sinds vorige maand een nieuw project in een buitenwijk van Kinshasa, Selembao. Ik denk dat de aangestelde projectleider ervoor gaat zorgen dat alle deelnemende vrouwen aan het eind van de project looptijd tevreden kunnen zijn op wat ze hebben bereikt, omdat ze een vak hebben geleerd (als naaister) en dat ze ondernemersvaardigheden hebben geleerd waardoor ze meer uit hun dagelijkse handel halen.

De – met hulp van iChoosr België – geplaatste zonnepanelen bij een opleidingsschool voor onderwijzers, doen het boven verwachting. Dit is een project wat navolging verdient. Ik heb onze partner dan ook aangeraden free publicity te zoeken, zodat veel meer organisaties en bedrijven hiervan horen.

Veel kleinschalig opererende boeren bij het door ons gesteunde project in Madimba hebben hun inkomsten sterk zien verbeteren. Hierdoor kunnen ze de schoolkosten voor de kinderen betalen en ook investeren in aankoop stukken land, of andere zaken om hun levensomstandigheden nog meer te verbeteren. In mijn ogen had dit nog beter gekund, als diverse boeren binnen de opgerichte clubs daadwerkelijk ook het verhandelen van de meeropbrengsten uit de gronden gezamenlijk hadden opgepakt. Iets voor de toekomst?

Na een vermoeiende nachtvlucht heb ik deze week de normale draad weer opgepakt en besef dat we in Nederland keihard moeten blijven werken om gelden te verdienen om meer van de goede projecten mogelijk te maken.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather