Op dit moment staat de Ethiopische textielsector nog in de kinderschoenen, maar deze ontwikkelt zich in een rap tempo. Productiviteit, lonen en arbeidsomstandigheden kunnen verbeterd worden. Dit zal met name tot stand moeten komen via goede dialogen met de fabriekseigenaren. Deze verandering  in de industrie zal voor een groot deel moeten worden opgezet wanneer alle stakeholders, en met name de Retail opdrachtgevers, vanaf het begin zorg dragen dat milieu- ,  veiligheidseisen en goede arbeidsomstandigheden voor de werknemers gegarandeerd zijn.

Er zijn meerdere initiatieven gestart in Ethiopië, een ervan is een project van Sympany. Samen met Solidaridad hebben we begin 2016 een meerjarig trainingsproject voor eigenaren en werknemers van Ethiopische textielfabrieken in gang gezet. Hierin leren zij hoe zij duurzaam kunnen produceren, met oog voor mens en milieu. Met onze trainingen zorgen we voor minder chemicaliëngebruik, water- en energieverspilling. Ook verbeteren de arbeidsomstandigheden en het gezinsinkomen van 30.000 werknemers.

Los van bovenstaande start Sympany met Edukans en haar Ethiopische partner DEC een textiel vakopleiding en zullen we een, nog op te zetten, textiel business coöperatie in Ethiopië steunen.

Hartelijke groet, Marc Vooges, directeur-bestuurder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather