Bengo, in Angola, is een typische doorreisprovincie waardoor veel vrouwen in de prostitutie belanden. En door de burgeroorlog, die jarenlang in Angola aan de gang was, zijn twee generaties zonder opleiding opgegroeid. Daarom geeft Sympany naaicursussen en ondernemingslessen in Bengo. Door vrouwen trainingen te geven, kunnen zij zichzelf ontwikkelen als succesvolle ondernemers en kunnen zij niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van hun gezin verbeteren. Lemba João Ribeiro, 43 jaar oud, is momenteel de training aan het afronden:

“Ik verkoop tweedehandskleding op de Kitongola markt in mijn straat.  Deelneemster Lemba heeft de training in Caxito, Bengo gevolgd.Hier verdien ik tussen de 10,000 en de 15.000 Angolese Kwanza per maand mee (tussen de €50,- en de €75,-). Met dit inkomen moet ik mijn gezin van zes onderhouden en het schoolgeld van drie van mijn kinderen betalen. Ik ben vastberaden om nieuwe dingen te leren en daarom volg ik zowel de naaicursus als de ondernemerslessen. Ik heb altijd al zo’n training willen doen, maar ik heb daar nooit het geld voor gehad. Door dit project kan ik nu beide trainingen volgen.”

“Mijn plan is om een bedrijf op te zetten in mijn eigen huis, omdat ik problemen heb met mijn been. Hierbij wil ik alle kennis gebruiken die ik tijdens deze training leer. En nadat ik de naaicursus afgerond heb, wil ik mijn eigen naaimachine kopen, zodat ik niet vergeet wat ik tijdens de cursus geleerd heb.”

 

Na de training houden wij nog een jaar contact met de deelneemsters. Zo kunnen wij ze de training en steun geven, die zij nodig hebben. Ook blijft er nog een jaar een naaimachine beschikbaar in het trainingscentrum, zodat de vrouwen hun geleerde vaardigheden niet kwijt raken en kunnen blijven oefenen. Amelia Mateuse, 34 jaar oud, is momenteel de training ook aan het afronden:

“Ik heb op dit moment geen werk en ben compleet afhankelijk van de hulp Deelneemster Amelia van het project in Caxito, Bengovan anderen in onze gemeenschap. Ik woon met vier andere mensen, die allemaal studeren. Dit levert problemen op, want ook ik heb geen inkomen.”

“Ik doe deze cursus om uiteindelijk mijn eigen bedrijf op te starten en mijn familie te kunnen onderhouden. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren, want hoe meer ik weet, hoe meer mogelijkheden ik heb om het in de praktijk uit te voeren. Mijn zwager heeft mij aangespoord om mee te doen met het project. Hij is een kledingmaker en ik vind het altijd leuk om hem aan het werk te zien. Dit heeft me geïnspireerd om ook te kunnen naaien.”

“Ik denk dat deze training mijn leven gaat veranderen. Ik heb veel geleerd en ben meer ruimdenkend geworden. Hopelijk kan ik snel met een bank praten over het financieren van mijn eigen bedrijf. Daarnaast hoop ik ook snel een geschikte locatie te vinden.”

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather