Half maart berichtten diverse media dat een ban op de import van gebruikte kleding uit Europa naar Afrika aanstaande was. Nuances werden niet aangegeven en ook ik werd diverse keren gevraagd naar de consequenties voor Sympany en andere Nederlandse bedrijven en organisaties.

Toen al vertelde ik dat het slechts ging om 7 landen in Oost Afrika en dat het nog niet zeker was dat die ban zou komen, en dat de logica van dat besluit niet groot was. Zojuist bereikte me het bericht (via onze brancheorganisatie) dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gemeld dat de maatregel voorlopig van de baan is.

Allereerst gaan de Oost Afrikaanse landen een onderzoek instellen naar de haalbaarheid van deze stop op gebruikt textiel. De Nederlandse ambassadepost in Kenia schat dat dit onderzoek minimaal 3 jaar gaat duren. Tegen de tijd dat dit onderzoek is afgerond zal het handelsverdrag van de EU met deze landen van kracht zijn en moet een eventuele ban door een commissie worden beoordeeld. Die zal een ban dan naar alle waarschijnlijkheid afkeuren.

Ben benieuwd hoeveel media hieraan aandacht gaan besteden.

Marc Vooges, directeur-bestuurder

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather